Českí senátori odobrili zrušenie zdravotníckych poplatkov

NETKY.SK • 22 Október 2014, 14:18 • 2 min
Českí senátori odobrili zrušenie zdravotníckych poplatkov

PRAHA - Český Senát schválil dnes zrušenie 30-korunových poplatkov za návštevu lekára a za recept. K tomu, aby novela zákona vstúpila do platnosti, chýba už len podpis prezidenta ČR Miloša Zemana, informoval Český rozhlas.

slovakia

left justify in out

Horná komora českého parlamentu sa dnes zišla naposledy v starom, predvolebnom zložení. Pre zrušenie poplatkov hlasovalo 44 zo 66 prítomných senátorov. 
     

Tridsaťkorunové poplatky by ľudia mali prestať platiť od januára budúceho roku. Naďalej však zostane v platnosti 90-korunová taxa za návštevu pohotovosti. 
     

Zrušenie poplatkov za recept a ošetrenie v ambulantnej starostlivosti navrhlo ministerstvo zdravotníctva ČR, ktoré sa odvoláva na programové vyhlásenie vlády premiéra Bohuslava Sobotku. Poplatky podľa ministerstva plnia pôvodne zamýšľanú regulačnú funkciu len v obmedzenej miere a neúmerne zaťažujú poistencov. 
     

Už od januára tohto roku českí pacienti neplatia 100 korún za deň pobytu v nemocnici. Výpadky príjmov spôsobené rušením regulačných poplatkov chce vláda vykryť zvýšením platieb za štátnych poistencov a finančnými kompenzáciami pre lekárov a nemocnice. 
     

Regulačné poplatky zaviedla pred šiestimi rokmi vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) s argumentom, že sa tak získajú dodatočné prostriedky pre zdravotníctvo a zamedzí sa zneužívaniu zdravotnej starostlivosti. Česká pravica aj dnes rušenie poplatkov kritizuje. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona