Českí poslanci podporili návrh premiéra, aby sa šéfom BIS stal Michal Koudelka

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 17:36 • 2 min
Českí poslanci podporili návrh premiéra, aby sa šéfom BIS stal Michal Koudelka

PRAHA - Bezpečnostný výbor Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR odporučil dnes jednomyseľne vláde vymenovať za nového šéfa Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) plukovníka Michala Koudelku, ktorého do funkcie navrhol premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Koudelka, absolvent Stavebnej fakulty ČVUT a spravodajského výcviku britskej tajnej služby MI6, pôsobí v BIS už od roku 1992, od roku 2006 tam vedie odbor kontrašpionáže. Je majiteľom previerky na stupeň prísne tajné.

 

Pred poslancami dnes kandidát na riaditeľa českej civilnej kontrarozviedky konštatoval, že by bol rád, aby služba bola stále apolitická, aby bola pripravená reagovať okamžite na všetky výzvy a hrozby, ktoré sú pred ňou.

 

Podľa Koudelkových predstáv by BIS mala pod jeho vedením pôsobiť najmenej tak dobre ako za šéfovania doterajšieho riaditeľa Jiřího Langa, ktorý odchádza na vlastnú žiadosť po 13 rokoch vo funkcii. Za prioritu označil zaistenie bezpečnosti všetkých obyvateľov ČR.

 

Sobotka na margo kandidáta uviedol, že podľa jeho názoru má dostatok profesijných i ľudských skúseností a bude garantom dobrého fungovania BIS. Súčasne pripomenul, že v období nových hrozieb v súčasnom svete je v záujme krajiny, aby na čele BIS po odchode skúseného riaditeľa stál adekvátne skúsený profesionál.

 

S výberom svojho nástupcu sa pred poslancami identifikoval aj odchádzajúci šéf BIS Lang, ktorý hovoril o Koudelkovi v superlatívoch zdôrazniac jeho úspechy v manažérskej oblasti i jeho výsledky, v súvislosti s ktorými, ako povedal so zmyslom pre humor, dúfa, že sa o nich verejnosť nikdy nedozvie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies