Českí poslanci ostro skritizovali kontroverznú rezolúciu UNESCO o Jeruzaleme

NETKY.SK • 19 Október 2016, 17:46 • 2 min
Českí poslanci ostro skritizovali kontroverznú rezolúciu UNESCO o Jeruzaleme

PRAHA - Česká Poslanecká snemovňa dnes odsúdila rezolúciu Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) o pamiatkach vo východnom Jeruzaleme z dielne arabských krajín, ktorá podľa izraelskej vlády neguje tisícročný vzťah Židov k mestu. Vláda ČR by podľa názoru snemovne mala protestovať proti politizácii UNESCO a využiť všetky možnosti na vyjadrenie negatívneho postoja krajiny k tomuto dokumentu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z informácií, ktoré dnes priniesli české médiá. Uznesenie českých zákonodarcov konštatuje, že sa rezolúcia nesie v nenávistnom protiizraelskom duchu, pričom zabúda nielen na židovské, ale aj kresťanské väzby na sväté miesta v Jeruzaleme.

 

V rezolúcii sa pre lokality v jeruzalemskom starom meste používajú výlučne arabské názvy a Izrael sa v nej kritizuje za provokačné kroky narúšajúce posvätnosť a nedotknuteľnosť oblasti. Použité formulácie sú podľa názoru väčšiny členov českej Poslaneckej snemovne v rozpore s neutrálnym a mierotvorným charakterom Organizácie Spojených národov, predstavujú diskreditáciu UNESCO a posilňujú antisemitské tendencie.

 

Izraelská vláda reagovala s pobúrením už pred piatimi dňami na akceptovanie návrhu rezolúcie programovou komisiou Výkonnej rady UNESCO. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie slovami: "Povedať, že Izrael nič nespája s Chrámovou horou alebo Múrom nárekov je to isté, ako povedať, že Čína nemá nič spoločné s Veľkým čínskym múrom a Egypt s pyramídami." Predseda vlády židovského štátu súčasne hovoril o "absurdnom divadle".

 

Programová komisia prijala 13. októbra návrh rezolúcie viacerých arabských krajín o Izraelom obsadených palestínskych územiach. Za hlasovali zástupcovia 24 krajín, šiesti boli proti, predstavitelia dvoch štátov neboli prítomní a ďalších 26 sa hlasovania zdržalo.

 

Kontroverzne vnímanú rezolúciu schválila 18. októbra oficiálne Výkonná rada UNESCO. Izraelská vláda už v reakcii čiastočne pozastavila spoluprácu s touto organizáciou OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies