Českí poslanci budú debatovať o návrhu zákona umožňujúcom manželstvá homosexuálov

NETKY.SK • 31 Október 2018, 15:25 • 2 min
Českí poslanci budú debatovať o návrhu zákona umožňujúcom manželstvá homosexuálov

PRAHA - Dolná komora českého parlamentu má začať diskusiu o návrhu zákona, ktorý by zaručoval partnerom rovnakého pohlavia právo na manželstvo. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona je z dielne skupiny zákonodarcov naprieč českým politickým spektrom. Podporuje ho aj koaličná stredoľavá vláda premiéra Andreja Babiša.

 

Návrhom legislatívy sa budú zákonodarcovia zaoberať na prebiehajúcej 20. schôdzi dolnej komory, Poslaneckej snemovne.

 

Manželstvá osôb rovnakého pohlavia legalizovalo už množstvo európskych krajín, len nedávno Rakúsko, ale Česká republika by sa mohla stať prvým postkomunistickým členom Európskej únie, ktorá ich odsúhlasí, napísala agentúra AP.

 

Český parlament v roku 2006 schválil zákon umožňujúci dvojiciam osôb rovnakého pohlavia žiť v oficiálne registrovanom partnerstve a majú teraz aj práva na dedenie majetku a zdravotnú starostlivosť, podobne ako manželské páry heterosexuálov. Tento zákon však nepovoľuje partnerom rovnakého pohlavia uzatvárať manželstvá a adoptovať si deti ako dvojica.

 

Portál Českej televízie v stredu upozornil, že zákonodarcovia budú v úvodnom kole prerokovávať až dve poslanecké, úplne protichodné novely na túto tému. Jedna by zaviedla spomínanú možnosť manželstva aj pre homosexuálne dvojice, ale druhá - dokonca ústavná - by naopak zakotvila manželstvo výlučne ako zväzok muža a ženy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies