Českí politici budú musieť hlásiť svoj majetok pri nástupe do funkcie

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 16:10 • 2 min
Českí politici budú musieť hlásiť svoj majetok pri nástupe do funkcie

PRAHA - Českí politici budú musieť hlásiť svoj majetok pri nástupe do funkcie. Ľudia tak získajú väčší prehľad o tom, ako veľmi si politici vo funkcii polepšili.

slovakia

left justify in out

Počíta s tým návrh novely zákona o strete záujmov, ktorý prerokovala Rada vlády pre koordináciu boja s korupciou. „Zavádza povinnosť podávať oznámenia o príjmoch a o majetku ku dňu predchádzajúcemu nástupu do funkcie,“ povedal minister pre legislatívu a ľudské práva Jiří Dienstbier.

 

Výrazne lepšia má byť aj kontrola, sankcie sa zvýšia. Vznikne centrálny register priznaní politikov, ktorý bude občanom prístupný na internete. Už teraz politici podávajú každoročne priznanie o svojich príjmoch, lenže to, s čím by sa priznanie malo porovnávať, teda majetok pred vstupom do politiky, zatiaľ v zákone chýba. Každý človek by si teda po novom mal môcť sám nájsť všetko o majetkových pomeroch politika za obdobie, kedy je vo funkcii. 

 

Zákon o strete záujmov bude vláda prerokúvať v najbližších týždňoch. Je však vysoko pravdepodobné, že sa ho potom poslanci pokúsia zmeniť, informuje portál iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona