Českí podnikatelia ešte nepociťujú prekonanie recesie v krajine

NETKY.SK • 24 August 2013, 11:56 • 2 min
Českí podnikatelia ešte nepociťujú prekonanie recesie v krajine

PRAHA - Hoci sa recesia v Česku údajne skončila, atmosféra medzi podnikateľmi zostáva napätá. Český denník E15 na svojej internetovej stránke uviedol, že domáce firmy sú vo svojich očakávaniach zdržanlivé a oživenie dopytu do konca tohto roka očakáva z nich len pätina. Vyplýva to z prieskumu Hospodárskej komory ČR a E15, na ktorom sa zúčastnilo 566 českých firiem.

slovakia

left justify in out

Najmenej optimizmu prejavujú malé firmy. Väčšina z nich sa na expanziu nepripravuje. Ich vlastné zdroje sú obmedzené a získať úver je stále rovnako ťažké ako v nedávnej minulosti. Prezident hospodárskej komory Petr Kužel povedal, že prieskum potvrdil dlhodobý trend českých bánk, ktoré na rozdiel od zahraničia prejavujú nedôveru voči malým a stredným podnikateľom, čo je zlý signál pre hospodársky rast Česka. Hoci sú v krajine úrokové sadzby najnižšie v histórii, k úverovému boomu nedochádza. Práve naopak. Objem nových úverov sa v prvom polroku medziročne prepadol o 27 % a banky aj napriek nadbytku kapitálu sprísňujú pravidlá ich poskytovania.

Prezident Zväzu priemyslu a obchodu ČR Jaroslav Hanák konštatoval, že nadšenie, s ktorým sa hovorí o konci recesie, je momentálne trochu prehnané. Opatrnosť firiem potvrdzuje ich vlažný záujem o investovanie. Až 52 % českých podnikov v tomto roku neplánuje nijaké investície a 27 % o nich len uvažuje. Neprekvapuje, že najčernejšie vníma blízku budúcnosť stavebníctvo. Takmer 70 % z nich nepredpokladá, že v dohľadnom čase dôjde k oživeniu dopytu a neuvažuje o investíciách. Václav Matyáš zoZväzu podnikateľov v stavebníctve ČR očakáva ďalší pokles výkonov odvetvia.

Optimizmom neoplýva ani obchod, hotelierstvo a verejné stravovanie. Hlas nádeje zaznieva zo sektora strojárstva a elektrotechniky. Až 70 % firiem v ňom nevylučuje rozšírenie výroby. Investície by sa mali pohybovať v rozsahu 10 až 100 miliónov Kč (389.636 až 3,89 milióna eur)
  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies