Českí moslimovia si chcú zakladať školy a mať právo sobášiť

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 12:21 • 2 min
Českí moslimovia si chcú zakladať školy a mať právo sobášiť

PRAHA - Moslimovia žijúci v ČR chcú získať možnosť zakladať vlastné školy a sobášiť, uviedla webová stránka lidovky.cz. V októbri totiž uplynie požadovaných 10 rokov od čias, keď Ústredie moslimských obcí získalo štátnu registráciu.

slovakia

left justify in out

Vyznávači islamu teraz musia získať viac ako 10 000 podpisov ľudí, ktorí sa hlásia k ich cirkvi. Desať rokov registrovaná cirkev v Česku má právo požiadať o udelenie takzvaných zvláštnych práv, ku ktorým patrí aj zakladanie škôl, sobášenie, vyučovanie náboženstva na štátnych školách alebo vykonávanie služby v armáde a väzniciach duchovnými. "Určite sa budeme o to usilovať, chceme byť uznaní ako plnohodnotná cirkev," povedal predseda ústredia Muneeb Hassan Alrawi.

 

K špeciálnym právam v minulosti patril aj príspevok štátu na platy duchovných, opravu pamiatok a prevádzky. Na ten už ale novovzniknuté cirkvi nemajú nárok. Po vyrovnaní štátu s cirkvami peniaze z rozpočtu dostáva len tých 17 cirkví, ktoré dostavali štátny príspevok už pred účinnosťou zákona v roku 2013. Alrawi, podnikateľ pôvodom z Iraku žijúci v Brne, uznáva, že získať toľko podpisov bude ťažké, no nie nemožné.

 

Ústredie moslimských obcí funguje od roku 1991, registráciu štátu získalo v októbri 2004. Prvá moslimská obec vznikla na dnešnom území ČR v roku 1934. Na islam konvertovalo v Česku niekoľko sto osôb. K islamu sa hlásia najmä ľudia z Blízkeho východu, niektorých časti bývalého Sovietskeho zväzu alebo z Balkánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies