Českí miliardári Křetínský a Dospiva chcú kúpiť ďalšie médiá

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 12:44 • 2 min
Českí miliardári Křetínský a Dospiva chcú kúpiť ďalšie médiá

PRAHA - Dvaja českí miliardári Daniel Křetínský a Marek Dospiva aktuálne intenzívne rokujú o prevzatí dvoch veľkých mediálnych domov. Informoval o tom internetový portál českého denníka Hospodářské noviny (HN).

slovakia

left justify in out

Daniel Křetínský by chcel k svojmu Czech News Centre, vydávajúcemu napríklad Blesk a Reflex, prikúpiť od podnikateľa Františka Savova časť vydavateľstva Mladá fronta. Do neho patrí napríklad týždenník Euro alebo ekonomický denník E15.

 

Spolumajiteľ investičnej skupiny Penta Marek Dospiva by zasa chcel od nemeckého podnikateľa Axela Diekmanna získať vydavateľstvo Vltava-Labe-Press, ktorému patrí napríklad Deník, najväčšie české regionálne noviny so 150-tisícovým denným nákladom.

 

Rokovania podľa zdrojov HN v súčasnosti vrcholia. V oboch vydavateľstvách už prebehla hĺbková kontrola hospodárenia a teraz sa rokuje o podmienkach a cene.

 

Ak sa predaj vydavateľstva Vltava-Labe-Press dotiahne do úspešného konca, bude to znamenať, že z Česka odíde posledný nemecký majiteľ a všetky hlavné domáce spravodajské médiá budú v rukách českých miliardárov.

Vydavateľstvo Vltava-Labe-Press sa jeho nemecký vlastník snaží predať už dlhší čas - so žiadnym z potenciálnych kupcov sa Diekmann v minulosti nakoniec nedohodol.

 

Podľa informácií HN by to však nemal byť prípad Penty. "Už je to v takej fáze, že z toho ani Penta, ani Diekmann nevycúvajú," povedal pre HN zdroj oboznámený so situáciou. Cena by sa údajne mohla pohybovať okolo 1,2 miliardy Kč (43,8 milióna eur).

 

Penta, ktorá podniká v mnohých odvetviach od zdravotníctva cez nehnuteľnosti až po hazard, začala médiá nakupovať ešte len vlani v lete. Zatiaľ však len na Slovensku, kde získala napríklad vydavateľa vplyvného denníka SME alebo týždenníka Trend. "Chceme zlepšovať prostredie, v ktorom žijeme. Čím lepšie a transparentnejšie to tu bude, o to viac sa bude dariť aj našim firmám," uviedol Dospiva pred mesiacom v rozhovore pre HN.

 

Zároveň priznal, že investície do médií slúžia aj ako ochrana podnikania jeho skupiny. "Nebudem chodiť okolo horúcej kaše. To, že médiá vlastníme, nám dáva istotu, že pre kohokoľvek bude ťažšie nás iracionálne napádať," uviedol Dospiva.

 

Keď Penta v minulom roku SME získala, časť redaktorov na protest redakciu opustila a založila Denník N. Reagovala tak okrem iného na štyri roky starú aféru Gorila, ktorá sa točila okolo uniknutých odpočúvaní tajných schôdzok špičiek Penty so slovenskými politikmi.

 

Daniel Křetínský, ktorý spoluvlastní a riadi Energetický a priemyselný holding či futbalovú Spartu, vstúpil do médií na konci roka 2013. Vtedy spolu s Patrikom Tkáčom zo skupiny J&T získali české vydavateľstvo Ringier Axel Springer, ktoré sa stalo základom súčasného Czech News Centra.

 

Křetínského ľudia teraz rokujú o kúpe vydavateľstva Mladá fronta od podnikateľa Františka Savova. Podľa informácií HN sa cena môže pohybovať okolo 800 miliónov Kč. Rokovania však komplikuje skutočnosť, že polícia Savova podozrieva z daňových únikov a navyše ho stíha ako utečeného: podnikateľ sa teraz zdržiava v Londýne.

 

Ak by sa Křetínskému podarilo Savovovu Mladú frontu nakoniec skutočne kúpiť, potom k najväčšiemu českému denníku Blesk, ďalšiemu bulváru Aha! a týždenníka Reflex pripojí navyše aj ekonomický denník E15, rad lifestylových magazínov, ako sú napríklad Maminka, ForMen, Dieta či Sluníčko.

 

Podľa informácií HN má byť súčasťou transakcie i tlačiareň Europrint. Savov si naopak chce ponechať rad farmaceutických titulov, ktoré Mladá fronta vydáva.

 

Křetínského Czech News Center by posilnilo tiež v digitálnej oblasti, pretože okrem printových titulov by súčasťou obchodu mali byť aj spravodajské servery združené okolo domény e15.cz. Za tohtoročný marec mali on-line médiá okolo Blesku približne 2,5 milióna unikátnych užívateľov. S webmi Mladej fronty by sa počet reálnych užívateľov takmer zdvojnásobil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona