Českí meteorológovia vydali varovanie pre vodičov pred aquaplaningom

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 09:29 • 2 min
Českí meteorológovia vydali varovanie pre vodičov pred aquaplaningom

PRAHA - V dôsledku extrémnych dažďových zrážok v Stredočeskom kraji a osobitne v okrese Příbram, kde za 14 hodín napršalo 86 milimetrov, vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu pre vodičov: cez cesty sa môže valiť voda a hrozí nebezpečenstvo aquaplaningu - nekontrolovateľného šmýkania sa po vlhkej vozovke. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Citoval ČHMÚ, ktorý uviedol, že "v okrese Příbram sa úhrny zrážok za ostatných šesť hodín pohybovali okolo 50 milimetrov. Napríklad na meteorologickej stanici Příbram to bolo 51 milimetrov za šesť a 86 milimetrov za 14 hodín. Zrážky už na Příbramsku ustávajú". ČHMÚ upozornil, že voda stekajúca zo svahov by mohla zaplaviť cestné komunikácie, podomlieť krajnice či mosty.
      

V metropole Praha v pondelok prívalové dažde vyplavili Divadlo ABC a vestibul stanice metra Můstek na Václavskom námestí. Novinky.cz citovali českobudějovického meteorológa Jaroslava Hintermüllera, ktorý povedal, že v Pasekách v okrese Písek spadlo až 67 milimetrov zrážok. V Zlínskom kraji rozvodnili dažde rieky Bečva a Dřevnice; na oboch vyhlásili prvý povodňový stupeň. Na viacerých miestach narušili popadané stromy železničnú prevádzku. Výstraha českých meteorológov pred veľmi silnými búrkami a intenzívnymi zrážkami platí až do dnešných večerných hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona