Českí manželia za vojny zachránili Židovku, dostali titul Spravodliví medzi národmi

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 09:05 • 2 min
Českí manželia za vojny zachránili Židovku, dostali titul Spravodliví medzi národmi

PRAHA/TEL AVIV - Do Česka zamierilo ďalšie ocenenie Spravodlivý medzi národmi. Od Izraela ho dostali in memoriam manželia - volynskí Česi, ktorí za druhej svetovej vojny na Ukrajine ukrývali židovské dievča a tak mu zachránili život.

slovakia

left justify in out

Navyše, po vojne pomohli dievčine postaviť sa na vlastné nohy a založiť rodinu. Ocenenie odovzdal manželom izraelský veľvyslanec v Prahe, informoval v stredu Český rozhlas (ČRo).

 

Najnovšou Spravodlivou medzi národmi je Anna Bohatá, ktorá so svojím manželom počas vojny ukrývala židovskú dievčinu Mindlu Švarcovú pred nemeckými vojakmi, ale aj pred oddielmi banderovcov.

 

Rodina Bohatých patrila medzi volynských Čechov a po vojne sa vrátila do Československa. Ukrývanú Mindlu vzali so sebou a členovia rodiny sa dokonca vzdali svojho podielu dedičstva a venovali ho mladej Židovke.

 

Mindla sa nakoniec vydala ako Emília Sobotková a mala tri dcéry. Jedna z nich, Růžena, uviedla pre ČRo: "Je to nádherný pocit, pretože vždy sme vedeli, že tá rodina nás brala ako vlastných, že nám nikdy nedali nič najavo, proste sa k nám správali strašne pekne a mamku mali veľmi radi."

Titulom Spravodlivý medzi národmi bolo Izraelom ocenených celkovo 115 Čechov, pripomenul ČRo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies