Českí inšpektori zakázali predaj čínskych šperkov obsahujúcich kadmium

NETKY.SK • 19 December 2014, 10:26 • 2 min
Českí inšpektori zakázali predaj čínskych šperkov obsahujúcich kadmium

PRAHA - Česká inšpekcia životného prostredia (ČIŽP) sťahuje z trhu lacné čínske šperky, v ktorých sa našlo nebezpečné kadmium. Oznámil to dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Na mnohonásobné prekročenie limitov kadmia v čínskych šperkoch, zakúpených v internetovom obchode bizu-komponenty.cz, upozornil na základe vlastných analýz denník MF DNES. Jeho zistenia potvrdili aj následné testy ČIŽP.
      

Inšpektori preverili päť druhov tovaru z obchodu bizu-komponenty.cz a objavili v nich zvýšené koncentrácie kadmia a tiež vysoko alergénneho niklu. Kadmium našli aj v ďalšej bižutérii. ČIŽP preto začala správne konanie, ktoré má v súlade s európskymi predpismi vyústiť v zákaz predaja nevyhovujúceho tovaru. Prevádzkovateľovi obchodu so sídlom v obci Švihov v Plzenskom kraji hrozí finančná pokuta. 
      

V troch z piatich odobratých vzoriek laboratórne testy dokázali 1000-násobné prekročenie povolených hodnôt kadmia. Podľa vyjadrenia majiteľky obchodu čínsky dodávateľ šperkov výslovne garantoval, že neobsahujú kadmium, olovo ani nikel. Majiteľka už počas testov MF DNES sama kontaktovala inšpekciu s otázkou, ako má vo veci postupovať.  
      

Kadmium je vysoko nebezpečná látka, ktorá sa môže dostávať zo šperkov do organizmu cez spotenú kožu. Hromadí sa v pečeni a ľadvinách, ktoré poškodzuje, a stojí za vznikom rakoviny a deformáciami nenarodených detí.
      

Na problémy s kvalitou šperkov z internetových obchodov často narážajú aj kontrolóri českého Puncového úradu. Namiesto zlata či striebra v takýchto šperkoch nájdu olovo, cín alebo mosadz.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona