Českí inšpektori varujú pred bižutériou z tržníc

NETKY.SK • 8 December 2016, 08:18 • 2 min
Českí inšpektori varujú pred bižutériou z tržníc

PRAHA - Česká inšpekcia životného prostredia odhalila v tamojšej obchodnej sieti bižutériu importovanú z nečlenských štátov Európskej únie s vysoko nadlimitným obsahom ťažkých kovov. Išlo o karcinogénne kadmium, olovo a nikel.

slovakia

left justify in out

Inšpektori, ktorým s odhalením pomohol röntgenový spektrometer, udelili v tejto súvislosti šesť pokút v celkovej výške 215.000 Kč.

 

Informoval o tom internetový server Novinky.cz.

 

Od začiatku roka, kedy sa začalo s využívaním spomínaného prístroja, došlo pri kontrole celkovo 257 produktov bižutérie k odhaleniu 43 obsahujúcich nadlimitné množstvo ťažkých kovov, čo predstavuje 17 percent. V niektorých prípadoch išlo však o rádovo niekoľkonásobné prekročenie.

 

Ako informoval riaditeľ inšpekcie Erik Geuss, v náušniciach v tvare sovy z tržnice v Brne sa napríklad našiel 910-násobok povoleného množstva kadmia.

 

V prípade náramku od iného dodávateľa sa našlo zasa 1518-násobne viac olova ako je povolené maximum.

Ťažké kovy sa pri kontakte s pokožkou môžu dostať do tela.

 

Používanie kadmia je limitované európskymi predpismi, pretože je známe ako genotoxická látka, ktorá sa v organizme kumuluje, a tiež ako karcinogén.

 

Olovo má pri opakovanom vplyve na ľudský organizmus nepriaznivé účinky na ľudskú nervovú sústavu.

 

Nikel je známy alergén, pri použití ktorého hrozia u ľudí citlivých na takéto látky nepríjemné kožné reakcie.

 

Česká inšpekcia odporúča zákazníkom, aby bižutériu namiesto tržníc a trhovísk nakupoval skôr v kamenných obchodoch, respektíve vyžadovali certifikáty o ich zložení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies