Českí diplomati budú môcť zostať vo funkciách aj po prekročení 70 rokov

NETKY.SK • 9 December 2015, 18:25 • 2 min
Českí diplomati budú môcť zostať vo funkciách aj po prekročení 70 rokov

PRAHA - Českí diplomati budú môcť v službe zostať zrejme aj po prekročení vekovej hranice 70 rokov.

slovakia

left justify in out

Poslanecká snemovňa dnes totiž v Prahe schválila novelu zákona o štátnej službe, keď za hlasovalo 150 zo 183 poslancov, proti nebol nikto.

 

Nová úprava v praxi znamená, že keď niekoho vyšlú do zahraničia napríklad ako 68-ročného, bude tam môcť pôsobiť až do svojich 72 rokov, teda celé štvorročné funkčné obdobie.

 

Ako napísal internetový server Novinky.cz, novela sa týka predovšetkým veľvyslankýň ČR na Slovensku a v Sýrii Livie Klausovej a Evy Filipi.

Prvá z nich by vo funkcii mala zostať do svojich 74, druhá do 73 rokov.

 

Ak by novelu nestihol prerokovať Senát, veľvyslankýň sa to nedotkne, pretože prezident ČR Miloš Zeman, ktorý šéfov zastupiteľských úradov vymenúva i odvoláva, už skôr avizoval, že veľvyslankyne neodvolá.

 

Ministerstvo zahraničných vecí ČR by v takom prípade muselo záležitosť riešiť iným spôsobom, napríklad dohodou o pracovnej činnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies