Českí cyklisti môžu po novom jazdiť s 0,8 promile v krvi

NETKY.SK • 25 August 2016, 14:03 • 2 min
Českí cyklisti môžu po novom jazdiť s 0,8 promile v krvi

PRAHA - Senát českého parlamentu schválil dnes návrh Zdeňka Škromacha, aby cyklisti mohli mať pri jazde na cyklotrasách 0,8 promile alkoholu v krvi. To zodpovedá až trom pivám či trom pohárom vína. Zákon mieri do Snemovne. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Predloha má uzákoniť, že cyklisti by na cyklotrasách, v obciach a na cestách tretej triedy mohli mať až 0,8 promile alkoholu v krvi, ak pôjdu na bicykli sami. Ďalšou podmienkou je to, že alkohol nevylúči ich schopnosť riadiť bicykel.


Pokutu za jazdu na bicykli pod vyšším vplyvom alkoholu novela zachováva - znižuje sa však zo súčasných 2500-20.000 korún na najviac 500 korún. Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) presvedčil 21 svojich kolegov, aby podporili jeho návrh povoľujúci cyklistom alkohol, hoci dopravní experti varujú, že opitý cyklista môže byť pre svoju nestabilitu nebezpečnejší než vodič auta.


Návrh podporila napríklad bývalá ministerka zdravotníctva Milada Emmerová, ktorá pri predchádzajúcej rozprave vyzdvihla pozitívny vplyv piva na utužovanie spoločenskej družnosti. Proti návrhu hlasovalo šesť prítomných senátorov, zdržalo sa 14 senátorov a 41 ich pri hlasovaní nebolo prítomných.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies