Českí colníci odhalili pašeráka, ktorý prevážal stovky chránených zvierat z Madagaskaru, niektoré uhynuli

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 18:41 • 2 min
Českí colníci odhalili pašeráka, ktorý prevážal stovky chránených zvierat z Madagaskaru, niektoré uhynuli

PRAHA - Viac ako 200 chameleónov, gekónov i užovku našli na sklonku minulého týždňa na pražskom letisku pri kontrole 25-ročného cudzinca cestujúceho z Madagaskaru. Niekoľko chránených zvierat uhynulo kvôli stresu, informoval dnes server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu colníkov Šárku Miškovskú.

slovakia

left justify in out

Zvieratá boli počas prepravy umiestnené v debničkách v cudzincovej batožine. Keďže kontrola prostredníctvom röntgenu vyvolala podozrenie obsluhy, došlo aj k detailnej prehliadke. Pri nej sa našlo v kufri a cestovnej taške celkove 221 chameleónov a 15 gekónov. Česká inšpekcia životného prostredia upozornila všetky spomínané druhy sú chránené dohodou CITES. Vo vreci s užovkou boli pribalené štyri gekóny, ktoré boli určené zrejme ako potrava pre plaza.

 

Pašerák nedisponoval ani povolením Madagaskaru na vývoj vzácnych endemických druhov z ostrova ani povolením ČR na ich dovoz. Zvieratá našli dočasné útočisko na záchrannej stanici, o ich ďalšom osude rozhodne český rezort životného prostredia.

 

Počas prepravy uhynulo 20 chameleónov a viacero gekónov, nemusia to byť však konečné údaje. Prípad je predmetom ďalšieho vyšetrovania pre podozrenie z trestného činu neoprávneného narábania s chránenými voľne žijúcimi živočíchmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies