Českí chemici vyvíjajú náhradu kosti z horčíku, po liečbe sa v tele rozloží

NETKY.SK • 16 Október 2015, 16:03 • 2 min
Českí chemici vyvíjajú náhradu kosti z horčíku, po liečbe sa v tele rozloží

BRNO - Chemici z brnenskej Vysokej technickej školy v laboratóriu hľadajú ideálne zlúčeniny zliatiny, ktorá by sa v ľudskom tele postupne dokázala vstrebať, vďaka čomu by v praxi neboli potrebné mnohé operácie. Namiesto oceľových šraubov a drôtov by sa na liečbu rozdrvených kostí v budúcnosti mohli používať ľahké horčíkové zliatiny.

slovakia

left justify in out

Oceľové a titánové  výstuže sú ťažké a po zrastení kosti sa musia operačne vyberať. Ako informoval Český rozhlas, Jaromír Wasserbauer z chemickej fakulty VUT, preto pracuje na ľahkých náhradách z horčíku. „Ak bude napríklad rozdrvená veľká časť veľkej kosti, napríklad stehennej alebo lýtkovej, tak sa nahradí horčíkovým kompozitom. Za nejaký čas sa potom horčík a iné kovové prvky vstrebajú a v tele zostane len samotná kosť, ktorá má regeneračnú schopnosť,“ popisuje Jaromír Wasserbauer.

 

„Ideálna vlastnosť kombinácie prášku a kovu je, že sa bude rozpadať približne rovnakou rýchlosťou, akou rastie ľudská kosť. Takže zatiaľ čo sa bude implantát pomaly rozkladať, poškodená kosť k nemu bude dorastať,“ priblížil člen výskumného tímu Matěj Březina. 

 

Horčíkové štepy už vo svete existujú, ale ambíciou brnenských chemikov je vytvoriť plnohodnotnú náhradu kosti, ktorá bude ohybná a ľahká ako skutočná kosť. „Vymyslíme si vlastné zliatiny, vlastné kombinácie práškov, vlastné postupy a budeme zisťovať, ako to funguje. Máme oporu aj vo svete a môžeme svoje výsledky porovnať s ostatnými výskumníkmi,“ doplnil Matěj Březina. Prvú plnohodnotnú náhradu kosti plánujú stihnúť vytvoriť do piatich rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies