Českí chemici u nás cvičili s toxickými látkami

NETKY.SK • 12 Október 2013, 17:38 • 2 min
Českí chemici u nás cvičili s toxickými látkami

BRATISLAVA - Výcvik bol zameraný na detekciu a dekontamináciu reálnych toxických chemických látok a nadväzoval na skúsenosti z medzinárodného chemického cvičenia TOXIC VALLEY 2013.

slovakia

left justify in out

Výcvikom s toxickými chemickými látkami pod názvom Toxic Leak 2013 prešli v Čereňanoch špecialisti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Armády Českej republiky. „Výcvik bol zameraný na detekciu a dekontamináciu reálnych toxických chemických látok a nadväzoval na skúsenosti z medzinárodného chemického cvičenia TOXIC VALLEY 2013,“ povedal hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. Podľa jeho slov práve toto nedávne veľké medzinárodné cvičenie potvrdilo, že dokážeme poskytnúť kvalitné výcvikové podmienky pre cvičenie celého spektra úloh vojenských chemikov.  Aktuálne cvičenie vojakov z ČR je už samostatné, jeho priebeh si koordinujú sami.

Výcvikov vojakov z Liberca zabezpečilo výcvikové analytické a zásobovacie centrum RCHBO Čereňany. Cvičiacich chemikov skontroloval veliteľ Pozemných síl Armády Českej republiky Ján Gurník s veliteľom 31. brigády radiačnej, chemickej a biologickej ochrany s Liberca Radekom Černým. Partneri ocenili jedinečnú možnosť manipulácie s reálnymi chemickými látkami. To má z psychologického hľadiska  veľký vplyv na kvalitu a rýchlosť plnenia zadaných úloh protichemickej jednotky. Slovenské výcvikové priestory každoročne využívajú viaceré štáty NATO a partnerské krajiny. „Možnosť vlastnej produkcie, výcvikového použitia a následnej bezpečnej likvidácie toxických chemických látok robí zo slovenského cvičiska jedinečné zariadenie tohto druhu v stredoeurópskom regióne,“ uzavrel Vanga. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona