Českí baníci možno pôjdu do dôchodku o päť rokov skôr

NETKY.SK • 9 November 2015, 16:01 • 2 min
Českí baníci možno pôjdu do dôchodku o päť rokov skôr

PRAHA - Česká vláda schválila plán, v rámci ktorého bude môcť viac baníkov odísť skôr do dôchodku. Vláda sa snaží minimalizovať sociálny dopad problémov, ktoré sužujú banícky priemysel, uviedlo v pondelok české ministerstvo práce.

slovakia

left justify in out

Až 3 500 baníkov by mohlo odísť do dôchodku o päť rokov skôr ako iní pracovníci, teda v necelých 58 rokoch. Ak zákon úspešne prejde parlamentom, tak by mal vstúpiť do platnosti v októbri 2016. Podľa odhadov ministerstva práce, vyjdú štát nové opatrenia na 11,6 mld. českých korún (CZK) do roku 2055. Zákon však nebude platiť pre povrchové bane na hnedé uhlie na severozápade krajiny.


Česká ťažobná spoločnosť New World Resources (NWR), ktorej divízia OKD prevádzkuje jediné bane na čierne uhlie v krajine, očakáva pokles produkcie v nasledujúcich rokoch a plánuje uzavrieť minimálne jednu zo štyroch baní. Vláda s NWR uzavrela dohodu, že baňu Paskov nezatvorí do roku 2017. Vzhľadom na pokles cien fosílnych palív by ťažobná spoločnosť mohla dohodu porušiť a uzavrieť baňu predčasne. Znamenalo by to zrušenie 3 tis. pracovných miest, čomu sa štát snaží vyhnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona