Českí archeológovia objavili v Egypte hrobku dosiaľ neznámej kráľovnej

NETKY.SK • 5 Január 2015, 09:26 • 2 min
Českí archeológovia objavili v Egypte hrobku dosiaľ neznámej kráľovnej

PRAHA - Českí archeológovia objavili v Egypte hrobku dosiaľ neznámej kráľovnej Chentkaus III., ktorá bola pravdepodobne manželkou faraóna Raneferefa. Informoval o tom portál spravodajský portál iDNES.cz a na svojej internetovej stránke aj Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

Egyptológovia odhalili hrobku Chentkaus III. v Abúsíre neďaleko hlavného mesta Káhira. V tejto lokalite je niekoľko pyramíd piatej dynastie egyptských faraónov, do ktorej patril aj Raneferef. Ten vládol približne pred 4500 rokmi.
      

"Po prvýkrát sme odhalili meno tejto kráľovnej, ktorej meno bolo do objavenia jej hrobu neznáme," uviedol pre agentúru AFP egyptský minister pro staroveké pamiatky Mamdúh ad-Damatí. Stránka ČRo citovala aj šéfa českej egyptologickej misie Miroslava Bártu, ktorý zhodnotil nález ako významný, pretože ide o hrobku manželky a matky kráľa. "Zatiaľ nevieme, o matku ktorého kráľa ide, to je vec výskumu. Avšak už to, že sme našli takúto historickú osobnosť, ženu takéhoto významu, by napovedalo, že ten objav bude aj v budúcnosti považovaný za veľmi významný," uviedol Bárta.
      

Vzhľadom na to, že hrobka sa nachádzala v pohrebnom komplexe faraóna Raneferefa, je podľa Bártu možné predpokladať, že kráľovná bola faraónovou manželkou. "Týmto ďalším významným objavom v priebehu posledných rokov sa opäť potvrdzuje, že abúsírska nekropola poskytuje celý rad unikátnych prameňov pre rekonštrukciu významnej epochy staroegyptských dejín, piatej dynastie. Zároveň tento nález dokumentuje významné a historicky unikátne postavenie niektorých žien v staroegyptských dejinách a politike," uviedol pre iDNES.cz Bárta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies