Českí a poľskí kriminalisti odhalili gang výrobcov a priekupníkov pervitínu

NETKY.SK • 12 Január 2016, 14:30 • 2 min
Českí a poľskí kriminalisti odhalili gang výrobcov a priekupníkov pervitínu

PRAHA - Českí kriminalisti v spolupráci s poľskými kolegami obvinili 19 ľudí podozrivých z veľkovýroby pervitínu, informoval dnes spravodajský server iDNES.

slovakia

left justify in out

Policajný prezident Tomáš Tuhý dnes pred novinármi uviedol, že ide o najväčší protidrogový zásah na území Česka a Poľska za posledný rok. Vysokokvalitné kryštály metamfetamínu mali okrem európskych odberateľov smerovať aj do Austrálie. Tuhý informoval, že z 13 podozrivých zadržaných v Česku je 11 Vietnamcov. Šesť ďalších podozrivých osôb zadržali v susednom Poľsku. Všetci podozriví sú vo väzbe a hrozí im až 18 rokov väzenia.

 

Polícia zaistila 50 kilogramov drogy, 11 miliónov českých korún v hotovosti, desať luxusných áut v hodnote štyroch miliónov českých korún, tri varne a dve vily. Polícia zaistila aj sklad na tablety, z ktorých sa pervitín vyrábal, a veľkokapacitné laboratórium. Lieky sa podľa polície dostávali do Česka z Turecka po balkánskej trase, uviedol šéf českej protidrogovej centrály Jakub Frydrych.

 

Drogy podľa kriminalistov končili u narkomanov v Česku, Austrálii či Nemecku alebo u priekupníkov albánskeho pôvodu. Za jeden kilogram pervitínu zaplatil hlavný organizátor jeho výrobcom 210.000 českých korún. Potom drogou zásoboval tržnice v česko-nemeckom pohraničí a predával ho osobám vietnamského pôvodu, ktorí ju potom distribuovali po celom Česku.

 

Tento prípad bol podľa polície špecifický tým, že výrobcovia často menili miesta prípravy drog. Časť výroby pervitínu presunuli do Poľska, aby znížili riziko odhalenia varní. Drogy potom z Poľska do Česka prevážali v dutinách osobných áut. Pervitín je v Česku už dlhodobo najproblematickejšou drogou, konštatoval denník iDNES s tým, že objem jeho výroby neustále rastie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies