Českí a Americkí vedci objavili metódu, ako doslova vyhladovať zákerné rakovinotvorné bunky, na výskum získali milióny dolárov

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 13:54 • 2 min
Českí a Americkí vedci objavili metódu, ako doslova vyhladovať zákerné rakovinotvorné bunky, na výskum získali milióny dolárov

PRAHA – Metóda spočíva v tom, že sa rakovinotvorným bunkám odoberie aminokyselina glutamin, ktorá im slúži ako palivo. Výsledky sú také sľubné, že ďalší výskum podporil zahraničný investor čiastkou 31-miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Tím sa skladá z českých a amerických vedcov, tí našli novú metódu ako zabojovať so zákernou chorobou. Spočíva v tom, že sa rakovinotvorným bunkám odoberie aminokyselina glutamín, ktorá im slúži ako palivo. Výsledky sú skutočne významné a tak sa rozhodol jeden zahraničný investor poskytnúť tomuto tímu viac ako 31-miliónov eur.

 

Na výskume sa podieľa Ústav organickej chémie a biochémie, Akadémia vied ČR a Univerzita Johnsa Hopkinsa z amerického Baltimoru. Klinické testy majú začať už budúci rok. Akadémia vied to oznámila na dnešnej tlačovej konferencii. Rakovinové bunky spôsobujú nekontrolovateľné delenie, jednou z možností ako tomu zabrániť je zamedziť im prístup k dôležitým živinám. Nový postup zamedzuje prísun dusíka, ktorého zdrojom je hlavne aminokyselina glutamín.

 

Keď sa do tela dostanú látky, ktoré sú glutamínu podobné, jeho metabolizmus sa zablokuje. Nevýhodou ale je, že glutamín je zdrojom dusíka aj pre zdravé bunky. Vedci však zistili, že toto sa bude dať prekonať. „Naše nové látky, pro-liečivá antimetabolitov glutamínu, tieto obmedzenia obchádza tak, že k ich účinku je potrebná najskôr aktivácia. K tej predovšetkým dochádza v rakovinotvorných bunkách. V zdravom tkanive tieto látky zostávajú z väčšej časti len v neaktívnej, a teda netoxickej podobe,“ vysvetlil Pavel Majer z ÚOCHB.

 

Mechanizmus účinku vedci vyskúšali na rôznych nádoroch, ktoré mali myši. Urobili taktiež metabolickú štúdiu na vyšších cicavcoch, pretože metabolizmus hlodavcov sa od toho ľudského veľmi nelíši. Podľa Majera účinky látok skúmali vedci hlavne na ošípaných.

 

Objavené látky fungujú najlepšie v kombinácii s imunoterapiou. Je to preto, že zhubné bunky, ktoré začnú metabolicky chýbať, sú oveľa citlivejšie na protilátky. Barbara Slushorová z Univerzity Johnsa Hopkinsa informovala, že vedecký tím sa momentálne zameria na predĺženie doby prežitia u pozorovaných subjektov a prípadne i na rozšírenie metódy aj pre nádory, pri ktorých zatiaľ liečba nezaberá.

 

Okrem toho, by látka mohla ovplyvňovať niektoré chybné procesy v mozgu aj pri iných ochoreniach. Vývoj a testovanie bude mať pod patronátom firma Dracen Pharmaceuticals, ktorá vznikla práve za týmto účelom. Svoj podiel v nej má aj spoločnosť i&i Prague, ktorá vznikla v minulom roku pri ÚOCHB ako inkubátor pre silné vedecké projekty.

 

fKlinické testy na prvých pacientoch majú začať už budúci rok a budú trvať 5 až 8 rokov. Podľa riaditeľa i&i Prague Jaromíra Zahrádky môže zisk pre českých výskumníkov dosiahnuť hneď niekoľko desiatok miliónov eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies