Českému turistovi pomáhali horskí záchranári, prepadol cez zábradlie

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 10:05 • 2 min
Českému turistovi pomáhali horskí záchranári, prepadol cez zábradlie

VYSOKÉ TATRY - Horských záchranárov požiadal vo štvrtok (6. 6.) o 22.30 h. o pomoc 50-ročný český turista. Z bližšie nezistených príčin spadol zo Slavkovskej vyhliadky vo Vysokých Tatrách a pádom si privodil mnohopočetné poranenia a tržné rany. TASR o tom informovali z Horskej záchrannej služby (HZS).

slovakia

left justify in out

Vo volaní o pomoc sa sťažoval na bolesti chrbtice a nedostatočnú citlivosť nôh. Do záchrannej akcie bolo nasadených päť profesionálnych a traja dobrovoľní zmluvní záchranári HZS, ktorí po príchode na miesto zraneného lokalizovali asi 50 metrov pod vyhliadkou. Turista bol zakliesnený pod vetvami hustej kosodreviny.

Dvoch záchranárov spustili kolegovia pomocou lanovej techniky k zranenému, na mieste ho ošetrili, dali mu golier na zafixovanie krku na krátkej chrbticovej doske s podozrením na poranenie chrbtice, zlomeninu panvy a lopatky. Pomocou nosidiel českého turistu následne spolu so záchranármi vytiahli späť na vyhliadku. Príslušníci HZS potom zraneného preložili do nosidiel KOHG, pomocou ktorých ho transportovali na Hrebienok. Tu ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci.

Záchranná akcia bola ukončená krátko pred 05.00 hodinou a Český turista mal podľa HZS obrovské šťastie, že takýto pád prežil a sám si dokázal privolať pomoc. Ako sa mu podarilo cez zábradlie na Slavkovskej vyhliadke prepadnúť, je nateraz otázne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies