Českému strojárskemu holdingu Vítkovice sa nedarí, rozpredáva nehnuteľnosti

NETKY.SK • 16 August 2016, 16:13 • 2 min
Českému strojárskemu holdingu Vítkovice sa nedarí, rozpredáva nehnuteľnosti

PRAHA - Český strojársky holding Vítkovice, ktorý sa pre nevydarený turecký projekt dostal do finančných problémov, sa vo veľkom začal zbavovať firemných nehnuteľností.

slovakia

left justify in out

Zoskupenie, ktoré ovláda podnikateľ Jan Světlík, plánuje predať výrobné haly, komerčné pozemky či administratívne budovy za takmer 300 miliónov Kč (11,1 milióna eur). Informoval o tom server iDNES.cz.

 

Holding, ktorého dcérske firmy čelia niekoľkým insolvenčným návrhom, sa tak snaží získať ďalšie peniaze, aby dokázal uspokojiť aspoň časť veriteľov. Nervózni bankári si navyše sťahujú z firemných účtov peniaze. Světlík si tak musel pre svoju Vítkovice Power Engineering vypožičať peniaze, aby mal vôbec na júlové výplaty. O osude tejto firmy, ktorej celkové nesplatené záväzky presahujú 1,5 miliardy Kč, bude v piatok (19. 8.) rozhodovať ostravský súd.

 

Od minulého týždňa čelí insolvenčnému návrhu aj ďalšia firma zo skupiny, výrobca prevodových skríň a ozubených kolies Vítkovice Gearworks. Návrh podala brnenská firma Wetag Invest a týka sa pohľadávky za viac než 2 milióny Kč.

 

Světlík sa snaží aj o predaj časti holdingu, a to práve Gearworks a ziskovej spoločnosti Hutní montáže, do rúk spriazneného podnikateľa Martina Ulčáka a jeho spoločnosti E-Invest. To sa však nepáči bankám, ktoré Světlíkovi požičiavajú peniaze, ani menšinovému akcionárovi Vítkovic - skupine KKCG miliardára Karla Komárka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona