Českému futbalu hrozí, že nad ním prevezme kontrolu UEFA

NETKY.SK • 12 December 2017, 16:10 • 2 min
Českému futbalu hrozí, že nad ním prevezme kontrolu UEFA

PRAHA - Českému futbalu hrozí, že nad ním prevezme kontrolu Európska futbalová únia (UEFA), respektíve Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). FIFA plánuje vyslať do Česka normalizačnú komisiu, ktorá by v prípade, že Futbalová asociácia Českej republiky (FAČR) nezmení stanovy, mohla prevziať funkciu výkonného výboru.

slovakia

left justify in out

V utorok v Nymburku zasadalo mimoriadne valné zhromaždenie FAČR. Dôvodom na jeho konanie bola zmena stanov a voľba šéfa asociácie. Český futbal je bez svojho čelného predstaviteľa už viac ako pol roka. Miroslav Pelta je od júna vo väzení pre nezákonné rozdeľovanie štátnych dotácií a valné zhromaždenie FAČR doteraz nebolo schopné zvoliť jeho nástupcu.

 

Na utorkovom zasadnutí zhromaždenia vystúpil aj viceprezident UEFA Grigorij Surkis. Podľa jeho slov sú hlavným problémom stanov asociácie dvojkomorový systém a možnosť delegátov zablokovať voľbu predsedu.

 

"FIFA a UEFA budú nútené riešiť otázku zriadenia výboru pre normalizáciu, keď sa nepodriadite ich požiadavkám ohľadom zmien. To by znamenalo, že reformu stanov by robil externý orgán. Boli by sme neradi, keby k tomu prišlo, ale je to reálna možnosť," povedal podľa portálu iDnes.cz Surkis.

 

Aktualizované

 

Český futbal má po šiestich mesiacoch zasa svoju "hlavu". Na mimoriadnom valnom zhromaždení v Nymburku zvolili delegáti za predsedu Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) už v prvom kole Martina Malíka. Ten dosiaľ pracoval ako riaditeľ spoločnosti STES, ktorá spravuje pre FAČR marketingové a televízne práva. 

Martin Malík zdolal Petra Fouseka, dlhoročného funkcionára s kontaktmi na medzinárodné futbalové organizácie FIFA a UEFA. V pozícii prvého muža českého futbalu sa stal nástupcom Miroslava Peltu, ktorý bol predsedom národnej asociácie šesť rokov - v máji však rezignoval na svoju funkciu po tom, ako ho polícia zadržala v súvislosti s manipuláciami so štátnymi dotáciami pre šport.


"Potešila ma zodpovednosť vás všetkých a skutočnosť, že aj pri názorových rozdieloch ste sa rozhodli podporiť futbal zvolením predsedu. Ďakujem za prejavenú dôveru, aj v tom, že ma zvolili už v prvom kole. Osobne mám z toho radosť. Vážim si ju. Dôveru, ktorú som dostal, vnímam ako zodpovednosť a záväzok voči českému futbalu," uviedol Martin Malík po svojom zvolení.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona