Českej Alze nižšie poplatky cez Tatra banku zatrhli

NETKY.SK • 26 September 2014, 14:19 • 2 min
Českej Alze nižšie poplatky cez Tatra banku zatrhli

BRATISLAVA - Český internetový predajca Alza.cz v spojení so slovenskou Tatra bankou využil nižšie poplatky v rámci cezhraničných platieb kartou.

slovakia

left justify in out

Avšak kartové spoločnosti MasterCard a Visa Alzu upozornili na porušovanie podmienok. Prinútili spoločnosť, aby si našla novú banku, ktorá bude spracovávať platby. Informoval o tom český portál ihned.cz.

 

Pri platbách, ktoré idú cez hranice krajín Európskej únie, kartové asociácie pod významným tlakom Európskej komisie obchodníkom už výrazne znížili najväčšiu súčasť poplatkov. Pri cezhraničných transakciách je to 0,2 % z platby debetnou a 0,3 % z nákupu kreditnou kartou. Naopak, v Česku sa výška tohto poplatku stále pohybuje v priemere okolo jedného percenta, informuje český portál ihned.cz. Alza preto vypovedala zmluvu s Českou spořitelnou a od januára začala využívať práve platobnú bránu Tatra banky. 

 

Minuloročné tržby Alzy v ČR a na Slovensku boli 9,2 mld. CZK. Podľa odhadov im mohla platobná brána Tatra banky ušetriť ročne desiatky miliónov, informuje ďalej portál ihned.cz. Kartové spoločnosti v oficiálnych vyjadreniach nie sú veľmi konkrétne, neoficiálne však niektorí predstavitelia podľa českého portálu použili výraz, že Tatra banka a Alza podvádzali, keď predstierali že platba je prijímaná v zahraničí. K tomu Alza využívala spoluprácu so svojou slovenskou pobočkou. Faktúry ale ľudom chodili od Alza.cz a DPH bola tiež odvedená v Česku. 

 

Alza v súčasnosti hľadá nového prevádzkovateľa platobnej brány. Na výnimku od kartových spoločností zatiaľ aj naďalej spolupracuje s Tatra bankou. Novú bránu predpokladajú nasadiť počas októbra tohto roka, uviedol portál ihned.cz. Alza si môže pre spracovanie kartových transakcií vybrať aj zahraničný subjekt, ten ale musí mať s kartovými spoločnosťami dohodnuté, že môže v Česku pôsobiť. Hovorkyňa Tatra banky k celej záležitosti s Alzou podľa portálu ihned.cz uviedla len toľko, že banka v prvej polovici roku komunikovala s kartovými spoločnosťami a dohodla sa na prijatí požadovaných opatrení. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona