FOTO V českej zoo odrezali nosorožcom rohy, chcú ich chrániť

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 07:52 • 2 min
FOTO V českej zoo odrezali nosorožcom rohy, chcú ich chrániť

PRAHA - Zoologická záhrada Dvůr Králové nad Labem nenechala nič na náhodu a začala odrezávať svojim 21 nosorožcom rohy.

slovakia

left justify in out

Je to jedno z bezpečnostných opatrení, ktorým sa zoo snaží znížiť riziko prípadného útoku. Reaguje tak na incident vo francúzskej zoo Thoiry, kde pytliaci začiatkom marca kvôli rohovine zabili nosorožca a odrezali mu roh.

 

Informácie priniesol spravodajský portál Českej televízie (ČT). Rohy nosorožcov sú v Ázii pokladané za liek, ktorý lieči všetko od rakoviny, nádchy a horúčky až po vysoký krvný tlak, následky nadmernej konzumácie alkoholu, impotenciu a ďalšie ťažkosti. Preto pytliaci zabíjajú nosorožcov v Afrike a po celom svete.

 

Útok v Thoiry zo začiatku marca bol varovaným signálom pre ošetrovateľov zvierat v zoologických záhradách, že pytliactvo a zabíjanie sa už rozšírili aj mimo územia Afriky a Ázie. "Rozhodnutie odstrániť rohy našim nosorožcom nebolo jednoduché. Riziko, ktorému tieto zvieratá čelia nielen vo voľnej prírode, ale už aj v zoologických záhradách, je však príliš vysoké a ich bezpečnosť je pre nás na prvom mieste. Nosorožce bez rohu sú nepochybne lepším variantom než zabité nosorožce," vyhlásil Přemysl Rabas, riaditeľ zoo Dvůr Králové, ktorá sa nachádza 110 kilometrov od Prahy.

 

 

 

Iné opatrenia nemusia pytliakov odradiť tak dobre ako skutočnosť, že v zoo už nie sú žiadne nosorožce s rohovinou, dodal Rabas. Ako prvému odstránili rohovinu samcovi nosorožca bieleho južného, desaťročnému Pamirovi. Najprv ho uspali a zákrok, ktorý viedol skúsený veterinár spolu s tímom špecialistov z dvorskej zoo, trval necelú hodinu.

 

Počas neho nenastali žiadne komplikácie, uviedol kurátor nosorožcov Jiří Hrubý. V zoo Dvůr Králové žije v súčasnosti až 21 nosorožcov. Postupne skrátia rohy všetkým, u ktorých je to potrebné. Samec Natal si napríklad obrusuje rohy sám, takže sa zákroku vyhne.

 

Zoo Dvůr Králové neodstraňovala rohy prvýkrát. Skracuje ich aj kvôli bezpečnosti zvierat pri transportoch alebo z iných zdravotných dôvodov. Zákrok je úplne bezbolestný, lebo rohy nosorožca pripomínajú zlepené chlpy či nechty a majú aj rovnaké zloženie - nenachádza sa v nich žiadne živé tkanivo. Navyše, odstránenie nie je nezvratné a rohy zvieratám dorastajú.

 

Odstránené rohy záhrada uskladní na bezpečnom mieste mimo areálu. Jednou z možností je aj to, že ich budú ničiť demonštratívne. Pred troma rokmi už táto zoo spálila 53 kilogramov rohov nosorožcov. Rohy nosorožcov skracovala minulý týždeň aj senegalská prírodná rezervácia Bandia, kde pomáhali práve odborníci zo zoo Dvůr Králové. Opatrenie ohlásila v Európe tiež belgická zoo Pairi Daiza.

 

O rohy majú záujem predovšetkým krajiny vo východnej Ázii ako Vietnam a Čína, kde veria v ich údajné liečivé účinky. Predaj a nákup rohov nosorožcov bol na celom svete zakázaný v roku 1977, pripomenul portál ČT.

Na čiernom trhu môže stáť kilogram rohoviny v prepočte 1,5 milióna českých korún (55.500 eur).

 

Česko je podľa odborníkov križovatkou pašerákov, do nelegálneho obchodu sú v ČR totiž zapojené vietnamské syndikáty.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona