České železnice avizujú zastavenie večernej a nočnej dopravy medzi ČR a SR

NETKY.SK • 2 December 2014, 15:36 • 2 min
České železnice avizujú zastavenie večernej a nočnej dopravy medzi ČR a SR

PRAHA - Vzhľadom na predĺženie výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu a vydanie novej výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu bude v noci z 2. na 3. decembra 2014 úplne zastavená diaľková železničná večerná a nočná doprava medzi ČR a Slovenskom. Informáciu priniesol dnes popoludní internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na České dráhy.

slovakia

left justify in out

Železničná spoločnosť súčasne apelovala na cestujúcu verejnosť, aby zrušila plánované cesty, a to nielen v priebehu nasledujúcej noci, ale aj celého stredajšieho dňa.
     

Mrznúci dážď ochromil v uplynulých hodinách dopravu v Českej republike.
     

Na železnici došlo v priebehu ranných a predpoludňajších hodín k zrušeniu stoviek spojov. Paralyzovaná je prímestská doprava v Prahe, kde však -podobne ako v Olomouci- nepremávali vôbec po prvý raz ani električky. Ich skúšobná premávka by sa mala obnoviť v týchto minútach. V Brne vypravili namiesto trolejbusov autobusy.
     

Na železničnom koridore z Prahy na Moravu už v noci nadnes zrušili takmer všetky spoje. Niektoré vlaky, meškajúce aj rádovo hodiny, zostali stáť na trati aj s cestujúcimi, do rána sa však všetky podarilo dopraviť do staníc. Z diaľkových spojov jazdia z Prahy pravidelne len vlaky v smere na Ústí nad Labem.
     

Hovorca správy železničných a dopravných komunikácií Jakub Pučinský hovorí o najhoršej kalamite podobného druhu za uplynulých 30 rokov. Za najväčší problém považuje námrazou obalené trakčné vedenie, ktoré sa po očistení ocitne znova v ľadovom obale.
     

Bez prúdu podľa spoločnosti ČEZ zostali tisíce domácností, predovšetkým v západných Čechách, v okolí Chebu, Karlových Varov, na severnej Morave, v okolí Olomouca a v Pardubickom kraji. Výpadky, z ktorých väčšina patrila v poludňajších hodinách už minulosti, spôsobila námraza na elektrickom vedení, ako aj jeho poškodenie stromami.
   

Aj ďalšia energetická spoločnosť E.ON informovala, že aktuálne intenzívne pracuje na obnovení dodávok elektrickej energie, ku ktorých prerušeniu došlo pre námrazu, napríklad v okresoch Třebíč, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Brno–vidiek,, Hodonín, Břeclav, Uherské Hradiště, Kroměříž, Znojmo, Prostějov, Vyškov a Blansko.
     

Problémy sa vyskytli aj na cestách. Niektoré musela polícia uzavrieť vzhľadom na poľadovicu alebo popadané stromy a na viacerých miestach uviazli kamióny.
     

Hasiči celé predpoludnie pracovali na sprejazdnení cestných komunikácií na juhu ČR, najviac práce mali v okolí Prachatíc a Jindřichovho Hradca, ale aj Českého Krumlova.
     

Pražské Letisko Václava Havla zatiaľ funguje bez obmedzení v štandardnej zimnej prevádzke. Lety sú rušené len pre pokračujúci štrajk pilotov nemeckej spoločnosti Lufthansa.
   

Česká pošta však pre situáciu na železnici nedodá včas okolo 30.000 balíkov smerujúcich po trase Praha-Ostrava.
     

Problémy so sieťou hlásili aj mobilní operátori, v niektorých oblastiach sa vyskytli aj menšie problémy s pevnou sieťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona