České zbrojovky sa obávajú zákazu vlastníctva niektorých pištolí a pušiek

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 12:10 • 2 min
České zbrojovky sa obávajú zákazu vlastníctva niektorých pištolí a pušiek

PRAHA - Európska únia (EÚ) chce v rámci boja proti terorizmu zakázať vlastnenie niektorých pištolí a pušiek. České firmy môžu prísť o miliardy. Informoval o tom portál českých Hospodárskych novín (HN).

slovakia

left justify in out

Teroristické útoky v Paríži menia pohľad Európy na vlastnenie zbraní. V Bruseli už vznikajú nové protiteroristické pravidlá, ktorých súčasťou je aj úplný zákaz vlastnenia niektorých samonabíjacích pušiek a pištolí. Tieto zbrane si Česi podobne ako ostatní Európania bežne kupujú na sebaobranu, lov alebo šport. Zákaz sa podľa návrhu nemá vzťahovať len na fyzické osoby, ale aj na súkromné subjekty, ktoré v tejto oblasti podnikajú.

 

České zbrojárske firmy si obmedzenie interpretujú tak, že by zakázané zbrane nesmeli už vôbec vyrábať. Tvrdia, že vo chvíli, keď by zbraň dokončili, stali by sa jej vlastníkom. Automaticky by tým porušili pravidlá.

 

V takom prípade by nová úprava EÚ mohla pre český zbrojársky biznis znamenať miliardové straty. Bezpečnostné zložky ako armáda alebo polícia, ktoré majú na vlastnenie zakázaných zbraní výnimku, by museli začať nakupovať od štátnych orgánov alebo mimo EÚ.

 

"Ak by bol návrh prijatý v súčasnej podobe, prišli by sme o viac ako tretinu našich tržieb. Rozhodne by to bolo viac ako miliarda korún," tvrdí generálny riaditeľ vlašimského výrobcu streliva Sellier & Bellot Radek Musil.

 

Generálny riaditeľ Českej zbrojovky Lubomír Kovařík vyčíslil možné zníženie ročnej produkcie zbraní na päťdesiat až stotisíc kusov. Firma by podľa neho musela prepustiť 500 až 1000 ľudí. Prepad by pocítili aj spoločnosti, ktoré výrobcom dodávajú zbraňové príslušenstvo a komponenty. Mohlo by sa im napríklad skomplikovať testovanie výrobkov.

 

"Museli by sme si obstarať makety skutočných zbraní, na ktorých v súčasnosti naše produkty skúšame," vysvetlil Pavel Šťastný, riaditeľ predaja marketingu výrobcu zameriavacej techniky Meopta.

 

Európska komisia (EK) smernicu navrhla len päť dní po tragických novembrových udalostiach vo francúzskej metropole. Jej prípadný vplyv na zbrane, ktoré sú už v obehu, skúma tiež české ministerstvo vnútra.

 

"Nevieme presne, koľkých zbraní v Českej republike by sa to týkalo, momentálne počítame s 50.000 kusmi legálne držaných zbraní," povedal Jan Bartošek z Odboru bezpečnostnej politiky ministerstva vnútra. Štát by podľa neho v prípade zákazu z EÚ musel tieto zbrane za stovky miliónov vykúpiť alebo vyvlastniť a majiteľom vyplatiť náhradu. Žiadnu inú variantu údajne české zákony neumožňujú.

 

Nová úprava má hlavne sťažiť prístup teroristov k strelným zbraniam. Týka sa zbraní, ktoré vznikli prestavbou z plne automatických pištolí a pušiek, ale aj tých, ktoré sú im vzhľadovo podobné. Prísnejšia je tiež v prípade znehodnotených zbraní. EK sa obáva, že teroristi by si mohli z niekoľkých pušiek alebo pištolí, s ktorými sa už nedá strieľať, zostaviť jednu funkčnú zbraň.

 

O smernici budú nakoniec hlasovať poslanci Európskeho parlamentu. Tí českí sa k nej stavajú skepticky. Politici a zbrojári sa tiež zhodujú v tom, že pôvodný cieľ sťažiť teroristom prístup k zbraniam by nové pravidlá nedokázala naplniť. Teroristi si podľa nich môžu aj naďalej kupovať zbrane nelegálne na čiernom trhu. "Žiadny terorista si nerobí zbrojný preukaz, nevybavuje si nákupné povolenia a neobstaráva si zbraň v predajni," povedal šéf Českej zbrojovky Lubomír Kovařík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies