České weby zasiahol kybernetický útok

NETKY.SK • 21 Apríl 2022, 08:48 • 2 min
České weby zasiahol kybernetický útok

PRAHA – Ruskí hackeri stoja podľa českého ministra vnútra Víta Rakúšana za kybernetickým útokom, ktorý v noci na stredu zasiahol viaceré české weby. Mimo prevádzky je aj Portál verejnej správy ČR.

slovakia

left justify in out

„Všetky systémy odolali, žiadne informácie sa nedostali do rúk niekomu, komu by nemali. Útok bol neúspešný,“ cituje Rakušana portál Novinky.cz. „V tomto prípade máme detegované, že išlo o útok ruských hackerov na české systémy. Rusko nepovažuje Českú republiku za priateľskú krajinu, to je fakt,“ povedal v stredu Rakušan. Útok bol vedený proti Českej republike, a to proti štátnym i súkromným inštitúciám.

 

O útoku hackerov na viaceré české weby informoval v stredu český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). Medzi zasiahnutým webmi je aj Portál verejnej správy, poskytujúci návštevníkom informácie o službách verejnej správy, návody na riešenie životných situácií, zoznam dátových schránok, formuláre, vestníky či odkazy na štátne inštitúcie.

 

 

České dráhy už od utorka riešili problémy s výpadkami svojej mobilnej aplikácie Můj vlak, kde nefungoval napríklad on-line nákup lístkov. Problémy mali aj niektoré české letiská. Útoky podľa Noviniek.cz súvisia s bezpečnostnou situáciou na Ukrajine, kde vedie Rusko od konca februára vojenskú inváziu. „Bezpečnostná situácia v Európe je veľmi vážna. Bezpečnosť, prosperita nie sú samozrejmé. Musíme za to bojovať. Vojna na Ukrajine nám to nesmierne brutálnym spôsobom pripomína,“ povedal k situácii v Európe český premiér Petr Fiala.

 

Možno vás zaujme: Johnson: Rokovať s Putinom je ako vyjednávať s krokodílom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona