České úrady budú môcť kontrolovať, čím ľudia kúria

NETKY.SK • 14 December 2015, 13:36 • 2 min
České úrady budú môcť kontrolovať, čím ľudia kúria

PRAHA - Česká vláda na svojom dnešnom zasadnutí schválila novelu zákona o ochrane ovzdušia, ktorá má okrem iného úradom umožniť skontrolovať, čím ľudia vo svojich domoch kúria.

slovakia

left justify in out

Za neumožnenie kontroly by úrady zároveň mohli uložiť pokutu až do výšky 50.000 Kč (1850,28 eura). Zákon teraz posúdi parlament. Informoval o tom server novinky.cz.

 

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že Česko má problém s veľkým množstvom zastaraných spaľovacích zariadení, ktoré umožňujú spaľovanie odpadu. Navrhlo preto, aby úradníci, ak sa v jednom roku opakovane objaví podozrenie na porušenie zákona, mali možnosť kontrolovať v domoch kotly. Majiteľ dostane najskôr písomné upozornenie, potom už príde kontrola.

 

Ten, kto kontrolu do domu nepustí, môže dostať pokutu až 50.000 Kč. Novela zároveň umožňuje, aby susedia, ak sa im dym z komína bude zdať podozrivý, poslali na úrad dôkaz - fotografiu alebo video s viac než 30-minútovým kontinuálnym záznamom. Kontroly majú platiť od januára 2017.

 

Návrh má viacero odporcov, ktorí argumentujú narušením súkromia. Ale stúpenci novely tvrdia, že pôjde o preventívne opatrenie, ktoré odradí potenciálnych znečisťovateľov ovzdušia.

(1 EUR = 27,023 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies