České traktory Zetor získajú nemecké motory a väčší výkon

NETKY.SK • 15 December 2014, 14:19 • 2 min
České traktory Zetor získajú nemecké motory a väčší výkon

BRNO - Česká ikona, traktor Zetor, dostane výkonnejší nemecký motor. Vedenie firmy z brnianskej Líšne sa na tom dohodlo s globálnym lídrom v odbore, nemeckým výrobcom motorov, firmou Deutz.

slovakia

left justify in out

Partnerstvo sa v plnej sile prejaví v nadchádzajúcich dvoch rokoch, keď sa má nemecká technika stať srdcom nových modelov, ktoré Zetor plánuje predstaviť do konca roka 2016. Prvýkrát v histórii sa tak pod kapotami českých traktorov objavia cudzie motory. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník E15.
     

"Motory Deutz budú využité ako v nižších, tak aj vo vyšších výkonových kategóriách v nových modelových radách našich traktorov," povedal novinám Alexander Kuchař zo Zetoru.
     

Nemecký Deutz chce zase spoluprácou s českou firmou posilniť svoju pozíciu na stredoeurópskom trhu. Podľa Michaela Wellenzohna z Deutz dohoda so Zetorom umožňuje jeho firme rozšíriť "obchodný model dodávok pre poľnohospodársku techniku a posilniť jej pozíciu v európskom priestore".
     

"Spolupráca so spoločnosťou Deutz nám umožní sústrediť sa na vývoj nových modelov traktorov," dodal David Kollhammer, technický šéf Zetor Tractors. Pod kapoty českých traktorov tak zamieri dvojica naftových motorov TCD 2,9 a TCD 6,1. Oproti českým motorom majú mať vyšší výkon a nižšiu spotrebu paliva. Ich silnou stránkou majú byť aj nízke emisie, či veľká porcia elektroniky umožňujúca efektívnejšiu prevádzku traktora.
     

E15 pripomína, že zisk firmy Zetor vlani prekročil 320 miliónov korún (11,60 milióna eur) a jej ročný obrat dosiahol 4,5 miliardy Kč. Takmer 90 % jej produkcie smeruje na vývoz. Vlani skončila väčšina traktorov v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Maďarsku alebo v Poľsku.
     

Nemecká firma Deutz práve tento rok oslavuje 150. výročie svojho vzniku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies