České ministerstvo zahraničia zverejnilo videozáznam unesených Češiek

NETKY.SK • 30 Október 2013, 17:18 • 2 min
České ministerstvo zahraničia zverejnilo videozáznam unesených Češiek

PRAHA - Videozáznam z konca augusta, v ktorom dve Češky, unesené v marci v Pakistane, žiadajú vládu ČR o pomoc, ako aj ďalšie video, v ktorom žiadajú o pomoc ich matky, zverejnil dnes pražský rezort zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí ČR  Johana Grohová situáciu oboch mladých žien a postup českých úradov nijako nekomentovala. Uviedla, že rezort je teraz iba sprostredkovateľom, ktorý na žiadosť príbuzných odovzdáva video novinárom.

Zábery únoscov z konca augusta sa objavili na ambasáde v Islamabade. Antonia Chrástecká (24) a Hana Humpálová (24) sú na nich viditeľne v zlom stave, sťažujú si na svoju situáciu a prosia o pomoc, uviedol internetový server iDNES.cz. Obe Češky už v skôr zverejnenom zázname apelovali na príbuzných, ale aj prezidenta a obyvateľov ČR a Európskej únie, aby zo všetkých síl spolupracovali s únoscami a splnili ich požiadavku prepustiť doktorku Afíju. Pakistanskú lekárku Afíju Siddíkíovú väznia Spojené štáty. Po štúdiu v USA sa vrátila do Pakistanu, kde podľa Američanov začala pracovať pre teroristickú sieť al-Káida a pripravovala údajne bombový útok. USA ju následne zatkli a v roku 2010 odsúdili na 86 rokov väzenia.

Islamskí extrémisti už niekoľkokrát žiadali prepustenie Siddíkíovej výmenou za niekoľkých rukojemníkov zo Západu, zadržiavaných v Pakistane alebo v Afganistane. Bolo to tak v prípade dvoch Američanov, dvoch Švajčiarov a Britky. Kým Američania sú stále nezvestní, Britka zahynula pri pokuse o oslobodenie a švajčiarsky pár sa dostal po ôsmich mesiacoch na slobodu. Naposledy žiadali militanti o prepustenie Siddíkíovej tento rok v januári, keď severoafrická odnož al-Káidy niekoľko dní zadržiavala v Alžírsku 800 zamestnancov ťažobného zariadenia.

Antonia a Hana cestovali 13. marca z Iránu cez Pakistan do Indie. V Pakistane šli cez provinciu Balúčistan, avšak len niekoľko kilometrov od hraníc ich zastavili únoscovia. Dievčatá sprevádzal aj policajt, ktorého útočníci prepustili a podľa ktorého bolo únoscov sedem. Pred dvoma týždňami sa najvyšší český predstaviteľ, prezident Miloš Zeman nechal počuť, že obe unesené Češky sa nachádzajú medzi Pakistanom a Afganistanom a Česká republika intenzívne vyjednáva o ich prepustení. V Kolíne vtedy poznamenal, že by čoskoro mohli byť na slobode, odmietol však uviesť viac, aby ich neohrozil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies