České ministerstvo spravodlivosti navrhuje zriadiť utečenecké tribunály

NETKY.SK • 22 August 2015, 10:40 • 2 min
České ministerstvo spravodlivosti navrhuje zriadiť utečenecké tribunály

PRAHA - Kvôli riešeniu utečeneckej krízy bude česká justícia potrebovať desiatky nových ľudí, upozorňuje Mladá fronta DNES vo svojom webovom vydaní. Predsedovia súdov sa totiž podľa denníka obávajú, že ináč nebudú schopní riešiť ostatné prípady.

slovakia

left justify in out

Situáciu komplikuje aj nová európska smernica, ktorá sťažuje rozhodovanie o azylantoch. Predsedovia súdov plánujú s ministrom spravodlivosti Robertom Pelikánom rokovať o tom, či nezvýšiť počet sudcov v krajine. V súčasnosti ich je zhruba 3000, píše dnešná MF DNES.


"Zatiaľ čo počet sudcov je od roku 2004 nemenný, tak súdna agenda narastá o desiatky percent. Teraz sa na nás valí pohroma v otázke rozhodovania o azyloch a o utečencoch. So súčasným počtom sudcov to nezvládneme," obáva sa podľa MF DNES predseda krajského súdu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl.


Viac práce budú mať aj asistenti alebo vyšší súdni úradníci, a to napríklad kvôli novej európskej smernici, ktorá sťažuje rozhodovanie o azyloch a dáva cudzincom viac možností, ako sa brániť proti zamietnutiu svojej žiadosti. Ich počet pritom rastie, komentuje český denník. Keď sa cudzinci chcú proti zamietnutiu brániť, prípad ide na správny súd. Ich predsedovia sa teraz obávajú, že ich táto agenda zaplaví.


Ministerstvo spravodlivosti sa však zatiaľ prijímaniu nových sudcov bráni. Rezort uvažuje o inej variante - a to o nezávislých "utečeneckých tribunáloch", kde by nesedeli len sudcovia. S takýmito tribunálmi ale predsedovia súdov kvôli nedostatku tradície v Česku nesúhlasia, poznamenáva Mladá fronta DNES.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies