České ministerstvo financií zvýšilo prognózu rastu domácej ekonomiky

NETKY.SK • 20 November 2017, 20:01 • 2 min
České ministerstvo financií zvýšilo prognózu rastu domácej ekonomiky

PRAHA - České ministerstvo financií v novej prognóze zlepšilo odhad rastu domácej ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Aktuálne počíta v roku 2017 so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,1 % a v roku 2018 o 3,3 %.

slovakia

left justify in out

Dôvodom vylepšenia predpovedí je dobrá kondícia českej ekonomiky aj pozitívny vývoj v zahraničí, uviedlo v pondelok v tlačovej správe ministerstvo. V predchádzajúcej júlovej prognóze ministerstvo financií počítalo tento rok s expanziou HDP o 3,1 % a na budúci rok o 2,9 %. Vlani hrubý domáci produkt stúpol o 2,6 %.

 

Motorom rastu bude podľa ministerstva najmä domáci dopyt, a predovšetkým výdavky domácností, investície firiem a verejné investície. Inflácia by mala byť vyššia, než očakávala júlová prognóza. Ministerstvo počíta v tomto aj budúcom roku s priemerným rastom spotrebiteľských cien na úrovni 2,4 %. Predchádzajúca predpoveď predpokladala, že tento rok dosiahne inflácia 2,2 % a že sa v roku 2018 spomalí na 1,6 %.

 

Medzi riziká ohrozujúce vývoj v českej ekonomike patrí brexit alebo prudké spomalenie rastu čínskej ekonomiky. Z domácich faktorov sú najväčším rizikom príliš prudké posilnenie koruny, nedostatok kvalifikovaných zamestnancov a rýchla expanzia úverov na bývanie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies