České MF má podozrenie na manipuláciu s medzibankovou sadzbou PRIBOR

NETKY.SK • 11 Apríl 2015, 12:16 • 2 min
České MF má podozrenie na manipuláciu s medzibankovou sadzbou PRIBOR

PRAHA - Ministerstvo financií (MF) v Prahe požiadalo Českú národnú banku (ČNB) o vyšetrenie možnej manipulácie s pražskou medzibankovou sadzbou PRIBOR, od ktorej sa odvíjajú splátky úverov. Podľa štátneho tajomníka Martina Prosa ministerstvo predpokladá, že podozrenia majú reálny základ, ČNB by ich preto mala dôkladne vyšetriť. Ale centrálna banka nevidí dôvod na vyšetrovanie, pretože o podozrení na manipuláciu nemá žiadne informácie. Listom MF sa však zaoberá. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník E15.

slovakia

left justify in out

Pros v liste adresovanom guvernérovi ČNB Miroslavovi Singerovi píše o znepokojujúcich správach ohľadne sadzby PRIBOR, z ktorých najzávažnejšia sa vraj týka možnej manipulácie. Prípadná manipulácia so sadzbou, ktorá má vyjadrovať, za koľko si banky požičiavajú medzi sebou, pritom podľa Prosa môže spôsobiť skreslenie kurzu dlhopisov a ovplyvniť aj cenu niektorých hypoték.

 

"Na PRIBOR je viazaných veľa hypotekárnych zmlúv s variabilnou úrokovou mierou, prípadná manipulácia by tak mala negatívny vplyv na spotrebiteľov a znamenala by masové a bezdôvodné obohatenie bánk," uvádza sa v liste.

 

Ministerstvo financií nemá právomoc na preskúmanie sadzby PRIBOR. ČNB je však oprávnená pozrieť sa na výpočet sadzby. Centrálna banka svoju základnú úrokovú sadzbu stlačila k nule, ale trojdňová sadzba PRIBOR je pritom v súčasnosti na úrovni 0,32 %. MF preto vhľadom na fakt, že úrokové sadzby sa viac-menej pohybujú okolo nuly, zaujíma, či náhodou nie je PBRIBOR umelo nadhodnotená.

 

Pros v liste nevzniesol obvinenie proti žiadnej osobe alebo organizácii. Upozornil však na článok v denníku Hospodářské noviny z 24. marca, ktorý sa týka udržiavania úrokových sadzieb na umelo vysokej úrovni. Podľa článku problém so sadzbou PRIBOR spočíva v tom, že si ju banky stanovujú samé a nikto ich účinne nekontroluje a jej súčasná úroveň nezodpovedá podmienkam na trhu.

ČNB v reakcii uviedla, že sa listom zaoberá. Privítala by však, aby Pros bližšie vysvetlil, o čo svoje tvrdenia opiera.

 

Centrálna banka poukázala na to, že PRIBOR je trhová sadzba, ktorú ČNB negarantuje. Výpočet sadzby PRIBOR má na starosti súkromná organizácia The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denná výška sadzby vychádza z údajov poskytovaných šiestimi poprednými bankami. V súčasnosti sú referenčnými bankami Česká sporiteľňa, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies