České firmy žiadajú vládu o možnosť prijímať viac cudzincov, inak výrobu presunú

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 20:37 • 2 min
České firmy žiadajú vládu o možnosť prijímať viac cudzincov, inak výrobu presunú

PRAHA - České firmy nestíhajú držať tempo s oživením ekonomiky. Varujú preto vládu, že ak budú musieť ďalej odmietať zákazky pre dlhodobý nedostatok vhodných zamestnancov, presunú výrobu do zahraničia a už sa nevrátia. Uvažujú nad tým, že produkciu presunú do Číny, Vietnamu alebo aspoň na Slovensko. Podľa podnikateľov totiž ministri odmietajú s týmto problémom niečo robiť. Informoval o tom server iHNED.cz.

slovakia

left justify in out

Nedostatok zamestnancov chcú zástupcovia firiem riešiť prijímaním cudzincov z takzvaných tretích krajín, teda z krajín mimo Európskej únie. O jednoduchší nábor cudzincov má podľa Konfederácie zamestnávateľských a podnikateľských zväzov ČR záujem zhruba 300 firiem, ktorým chýba najmenej 120.000 zamestnancov.

 

Najväčší potenciál majú podľa nich uchádzači z Ukrajiny. "Pracovníkov je tam dostatok, sú prispôsobiví, väčšinou komunikatívni, takže je to najrýchlejšie," vysvetľuje prezident konfederácie Jan Wiesner.

 

Prijať týchto ľudí je však podľa neho komplikované a zdĺhavé. Zjednodušiť systém pritom podľa politikov potrvá zhruba pol roka a firmy ani potom nezískajú takých zamestnancov, ktorých potrebujú v prvom rade.

 

"Prijať zamestnancov z Ukrajiny trvá teraz niekedy tri mesiace, niekedy rok, my však často ani nevieme ako dlho," popisuje Pavel Zezula, predseda predstavenstva spoločnosti Nová Mosilana. "Na Ukrajine mám niekoľko rokov montážnu firmu na nábytok. Chcem odtiaľ kvalifikovaných ľudí preniesť k sebe a to je veľký problém, oficiálne to nejde," súhlasí Zdeněk Blažek, riaditeľ svitavského Dřevojasu, ktorý vyrába kúpeľňový nábytok.

 

Firmy sa preto snažia presadiť, aby prijímanie cudzincov trvalo kratší čas. Uľahčiť prijímanie Ukrajincov chce ministerstvo zahraničných vecí tým, že prijme päť nových konzulárnych úradníkov v Ľvove. "Termínov na vybavenie víz bude teda viac než doteraz," sľubuje Irena Valentová z tlačového oddelenia ministerstva.

 

Počet Ukrajincov, ktorí by mohli získať oprávnenie k pobytu, by tak podľa očakávaní ministerstva mal vzrásť na 5000 ročne. To je však stále 24-krát menej, než žiadajú podniky.

 

Zároveň si zástupcovia firiem sťažujú, že ministerstvo zahraničných vecí odmietlo ich požiadavku, aby ľahší prístup na český trh práce mali primárne zamestnanci z nedostatkových profesií - najmä remeselníci, zvárači, montéri, nástrojári, elektrotechnici, krajčírky alebo vodiči.

 

"Situácia už dosiahla svoje medze. Ak hranicu prekročíme, budeme situáciu riešiť úplne inak, napríklad presunom výroby do Číny," povedal Jiří Grund, spoluvlastník krkonošskej spoločnosti Grund. Od začiatku roka vzrástol jeho firme počet zákaziek o 40 %, chýbajú však zamestnanci. "Takže naši ľudia robia nadčasy, aby sme zákazky naplnili, ale to nejde stále," popisuje Grund. "Keď počujem, že vláda potrebuje šesť mesiacov na zjednodušenie, nie je mi z toho dobre. Už ma to nebaví," dodáva.

 

"Vložili sme veľké peniaze do modernizácie, vyvinuli sme nové modely, ale nemáme nikoho, kto by nám to vyrobil," súhlasí Blažek z Dřevojasu. "Budeme uvažovať o prenesení niektorých zákaziek do zahraničia, napríklad do Vietnamu. A potom sa to ťažko bude vracať späť," zdôraznil.

 

Miloslav Čermák zo spoločnosti Sněžka Náchod, ktorá šije napríklad poťahy na autá, zasa uvažuje, že svoju výrobu pre nedostatok šičiek presunie na Slovensko.

 

Za nedostatok ľudí nemôže len klesajúci počet absolventov technických škôl, ale aj generačná obmena, keď skúsení odborníci postupne odchádzajú do dôchodku. "V priebehu 20 rokov počítame s tým, že polovica pracovníkov v poľnohospodárstve odíde. Veľký problém zohnať kvalifikovaných ľudí máme pritom už teraz," uviedol riaditeľ českej Asociácie textilného, odevného a kožiarskeho priemyslu Jiří Česal.

 

Zhruba 415.000 nezamestnaných Čechov, ktorí sú teraz registrovaní na Úrade práce ČR, pritom problém podľa zástupcov firiem nevyrieši. "Málokto je uplatniteľný na pozíciách, ktoré potrebujeme," myslí si Wiesner. Okrem Ukrajincov zháňajú podniky zamestnancov aj vo Vietname alebo napríklad v Mongolsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies