České firmy žiadajú vládu, aby sa urýchlilo prijímanie Ukrajincov na zamestnanie

NETKY.SK • 6 Február 2017, 17:50 • 2 min
České firmy žiadajú vládu, aby sa urýchlilo prijímanie Ukrajincov na zamestnanie

PRAHA - České firmy naliehajú na vládu, aby sa urýchlilo vydávanie zamestnaneckých kariet Ukrajincom. Záujem o cudzincov je obrovský, vybavenie jednej žiadosti však trvá pol roka. To ale mnohým podnikom komplikuje život.

slovakia

left justify in out

"Firmy potrebujú zamestnancov už teraz, nie za pol roka. Dovtedy môžu prísť o zákazky," tvrdí šéf Zväzu priemyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

 

Kombinácia rastúcej ekonomiky a rekordne nízkej nezamestnanosti už niektorým firmám ukrajuje z potenciálneho koláča ziskov. Existujú prípady priemyselných podnikov, ktoré už museli odmietnuť zákazky, pretože sa im nedarí obsadiť voľné pozície. Doviezť cudzincov je však stále problém.

 

Niekoľko záujmových združení preto spojilo sily a vyzvalo členov vlády vrátane premiéra Bohuslava Sobotku, aby urýchlili proces prijímania ukrajinských záujemcov o prácu. Pod výzvou je podpísaný Zväz priemyslu a dopravy ČR, ďalej Konfederácia zamestnávateľských a podnikateľských zväzov ČR a Hospodárska komora.

 

Zároveň odmietajú, že by sa tým vyhýbali zvyšovaniu miezd. "Vzhľadom na rekordne vysokú zamestnanosť nie je možné v ČR voľné pracovné miesta obsadiť českými uchádzačmi. Preto sa firmy obracajú na zahraničie," povedal Hanák. Zároveň dodal, že ak sa situácia okamžite nezlepší, môžu firmy prísť o zákazky, či dokonca začať prepúšťať. Preto žiadajú vládu, aby urýchlene prijala návrh na zvýšenie personálnej kapacity ministerstva zahraničných vecí a ministerstva vnútra, aby vydávanie povolení netrvalo tak dlho.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies