České firmy bojujú s nedostatkom pracovnej sily

NETKY.SK • 4 Október 2016, 12:57 • 2 min
České firmy bojujú s nedostatkom pracovnej sily

PRAHA - Česká ekonomika rastie a pracovný trh za ňou zaostáva. Chýbajú kvalifikovaní zamestnanci a vláde sa podľa českého Zväzu priemyslu a dopravy nedarí dostať dostatočne rýchlo do krajiny ľudí zo zahraničia. Informoval o tom portál ihned.cz.

slovakia

left justify in out

"Priemysel potrebuje 140.000 kvalifikovaných zamestnancov. Mnoho firiem dnes musí svojim partnerom hovoriť, že nemôžu zvýšiť výrobu," sťažoval sa na pondelkovom (3.10.) 58. sneme Zväzu priemyslu a dopravy jeho prezident Jaroslav Hanák. Téma nedostatku ľudí ovládla toto zasadnutie zástupcov veľkých firiem, ktoré sa pravidelne koná na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne. Zúčastnila sa ho aj veľká časť českej vlády, vrátane premiéra Bohuslava Sobotku alebo prezidenta Miloša Zemana.

 

Diskutovalo sa o "dovoze" pracovnej sily zo zahraničia, predovšetkým z Ukrajiny. Proti udeľovaniu veľkého množstva pracovných kariet sú však odbory. Tie tvrdia, že ľudí je v Česku aj pri rekordne nízkej nezamestnanosti 5,3 % stále dosť a firmy sa dovozom lacnej pracovnej sily len snažia zabrániť zvyšovaniu miezd. "Ak počas nedostatku pracovnej sily niekomu platíte 9900 Kč hrubého, tak je niečo zlé," kritizovala zamestnávateľov ministerka sociálnych vecí Michaela Marksová.

 

Priemyselné firmy sú však proti. "Dostali sme sa do fázy, keď aj ťahúni ekonomiky uvažujú o tom, že investujú niekde inde, kde je pracovná sila," hovorí viceprezident zväzu za ostravský ArcelorMittal Jan Rafaj. "Aj my chceme primárne zamestnávať českých pracovníkov, ale často nevieme, kde ich získať." Podľa neho by vláda mohla napríklad povzbudiť väčšiu ochotu Čechov dochádzať za prácou. Problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily rieši priemysel v čase, keď ekonomika rýchlo rastie a export českých výrobkov už tri roky podporujú aj menové intervencie Českej národnej banky (ČNB), ktoré umelo držia kurz koruny nad 27 Kč za euro.

 

Podľa Asociácie exportérov oslabenie koruny prinieslo českým vývozcom v tržbách, zisku a pridanej hodnote vyše 400 miliárd Kč (14,80 miliardy eur). Ako v pondelok (3. 10.) na sneme uviedol guvernér ČNB Jiří Rusnok, je možné, že intervencie sa v polovici budúceho roka skončia. Väčšina z firiem sa na to už pripravuje, niektoré sa však obávajú, že ich posilnenie koruny poškodí. "Koniec intervencií bude znamenať veľké oslabenie našej konkurencieschopnosti v podstate na všetkých zahraničných trhoch. Môže to skončiť aj prepúšťaním zamestnancov," hovorí šéf strojárskej Sigma Group Michal Stratil.

 

Negatívnych vplyvov, obmedzenia investícií aj prepúšťania sa obáva aj minister priemyslu Jan Mládek: "Náhla zmena kurzového režimu môže niektoré firmy ohroziť. Bude potrebné, aby sa prešlo na koniec intervencií takým spôsobom, ktorý v českej ekonomike nevyvolá zbytočné šoky."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona