České banky sú odolné voči nepriaznivým šokom

NETKY.SK • 18 December 2015, 11:59 • 2 min
České banky sú odolné voči nepriaznivým šokom

PRAHA - Český bankový sektor je odolný voči potenciálnym nepriaznivým šokom a jeho kapitálová vybavenosť by zostala nad regulatórnym minimom aj v záťažových testoch. Informovala o tom v piatok česká centrálna banka.

slovakia

left justify in out

Bankový sektor v septembri dosiahol kapitálovú primeranosť 17,3 %, uviedla Česká národní banka. V základnom záťažovom scenári založenom na makroekonomických vyhliadkach by nastala situácia, v ktorej by tri banky reprezentujúce 2 % aktív sektora mali nedostatočný kapitál. Tieto banky budú musieť do budúcnosti upraviť svoj obchodný model alebo mierne doplniť kapitál.


V prípade nepriaznivého scenára by kapitálová primeranosť bankového sektora klesla pod 12 %. V tomto scenári by nesplnilo požiadavku kapitálovej primeranosti deväť bánk, reprezentujúcich 15 % aktív sektora. Aby tieto banky naplnili kapitálovú primeranosť na regulatórne minimum 8 %, tak budú musieť zvýšiť svoj kapitál o približne 10 mld. českých korún (CZK).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies