České banky hromadne ukladajú peniaze v ČNB, uložená hotovosť vzrástla o 93,6 %

NETKY.SK • 9 November 2015, 09:50 • 2 min
České banky hromadne ukladajú peniaze v ČNB, uložená hotovosť vzrástla o 93,6 %

PRAHA - Českým bankám dochádzajú možnosti, kam so ziskom umiestniť prebytočné peniaze. Vklady finančných inštitúcií v Českej národnej banke (ČNB) tak len za tri mesiace do konca septembra vzrástli viac než o štvrtinu. Banky tak zarobia viac, než keď nakúpia české dlhopisy. Informoval o tom server E15.cz.

slovakia

left justify in out

Po prepade úrokových sadzieb z českých štátnych dlhopisov do záporu začali českí finančníci sťahovať svoje peniaze do centrálnej banky. Tá totiž momentálne na rozdiel od vlády ich peniaze lepšie zúročí. Len za obdobie od júla do konca septembra tak české peňažné ústavy zvýšili svoje vklady v ČNB viac než o štvrtinu takmer na jeden bilión Kč (37 miliárd eur), čo je najvyššia úroveň v histórii českého bankovníctva..

 

"Hotovosť v centrálnej banke vzrástla od začiatku roka o 93,6 %, čo je spôsobené umiestňovaním nadbytočnej likvidity v ČNB, a to z dôvodu takmer nulových alebo negatívnych výnosov štátnych dlhopisov," uvádza sa vo výsledkovej správe Českej sporiteľne. Rast vkladov v ČNB potvrdila aj banka GE Money. Zatiaľ čo banky by pri nákupe dlhopisov českej vlády strácali aj niekoľko desatín percenta ročne, ČNB ich peniaze zúročí 0,05 %. Koncom leta tak mali české peňažné ústavy uložených podľa predbežných štatistík ČNB v centrálnej banke viac než štvrtinu všetkých prijatých vkladov od svojich klientov.

 

Objem nevyužitých peňazí v bankách podľa expertov podstatne zvýšili letné devízové intervencie ČNB. Veľká časť zo zhruba 200 miliárd Kč, ktoré centrálna banka v ich rámci minula za nákup eur, sa tak vrátila späť do ČNB v podobe vkladov českých bánk. Tie obyčajne ukladajú voľné peniaze do dlhopisov českej vlády, v súčasnosti je ale ich nákup spojený so stratou. Úročený účet u centrálnej banky je tak pre domácich finančníkov pri zachovaní obozretnosti často jedinou šancou, ako zarobiť. Prebytok peňazí je dlhodobým rébusom českých bánk, ziskové možnosti na ich umiestnenie sa pritom stále zužujú. Ako uviedol partner spoločnosti PwC Petr Kříž, "banky sa usilujú o získanie bonitných klientov, ktorým by mohli požičať. To sa im ale ani zďaleka nedarí".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona