Česká zbrojovka vytvorí v Novákoch nové pracovné miesta pre výrobu pištolí

NETKY.SK • 16 December 2015, 11:38 • 2 min
Česká zbrojovka vytvorí v Novákoch nové pracovné miesta pre výrobu pištolí

BRATISLAVA - Dodávka služobných pištolí pre slovenské ozbrojené sily zvýši zamestnanosť v Novákoch. Do konca roka 2016 by mohlo v tamojšej zbrojárskej výrobe pracovať 230 ľudí. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV Lubomír Kovařík, generálny riaditeľ Českej zbrojovky (CZ) Uherský Brod, ktorá uspela v tendri Ministerstva vnútra SR na dodávku pištolí.

slovakia

left justify in out

„Je to po prvý raz, čo sme sa stretli s tým, že jedna ozbrojená zložka zaisťuje zbrane pre celý štát, pre ostatné ozbrojené zložky. Z nášho pohľadu to má perspektívu a partnerom bude naša dcérska spoločnosť v Novákoch. Chceme tam nielen montovať pištole, ale aj urobiť servisné centrum, ktoré by zabezpečilo potreby ozbrojených zložiek SR. Budúci rok by sme mali radi 200 - 230 pracovníkov v Novákoch,“ zdôraznil Kovařík.

 

Na Slovensku sa českí zbrojári od začiatku pôsobenia boria s problémom nedostatku technických pracovníkov. Ide najmä o obsluhu CNC strojov, technológov či kvalifikovaných pracovníkov do odboru riadenia kvality. „Máme záujem o duálne vzdelávanie. Podobný model sa snažíme zaviesť v Českej republike. Máme strednú odbornú školu, ktorá nám pomáha vychovávať našich budúcich zamestnancov. Naše zámery na Slovensku sú dlhodobé, preto by sme radi takýto model vytvorili aj tam,“ dodal Kovařík.

 

Minister vnútra SR Robert Kaliňák minulý týždeň potvrdil, že slovenskí policajti budú od budúceho roka vyzbrojení novými zbraňami značky Glock a CZ. "Konečne sa nám po rokoch podarilo dokončiť tender na zbrane a máme jeho prvé výsledky, takže prezbrojenie v krátkych zbraniach bude nasledovať v najbližších týždňoch a mesiacoch," povedal Kaliňák.

 

V tendri uspeli dve spoločnosti. "V prípade zásahových zbraní to bola firma Glock, ktorá bude zbrane montovať na Slovensku, to isté platí o firme CZ, ktorá uspela v služobných zbraniach s troma modelmi Štandard, Kompakt a Subkompakt. To znamená, všetky tieto štyri typy budú teraz prideľované polícii podľa jednotlivých odborností, a, samozrejme, aj samotného záujmu policajtov," doplnil Kaliňák. Podľa pôvodného oznámenia na stránke Úradu pre verejné obstarávanie MV SR plánovalo nakúpiť spolu 20.000 zásahových pištolí spolu s príslušenstvom a okrem toho chcelo získať aj 14.841 služobných pištolí - štandard "S", 7700 služobných pištolí – kompakt "K" a 4100 služobných pištolí – subkompakt "SK", všetky spolu s príslušenstvom.

 

CZ Uherský Brod zaznamenala v roku 2014 zisk 432 miliónov Kč (15,85 milióna eur) a jej tržby dosiahli 3,4 miliardy Kč (124,8 milióna eur). V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch vytvorila v roku 2014 spoločný podnik so spoločnosťou MSM Martin. Túto firmu ako nájomcu VOP Nováky vybralo Ministerstvo obrany SR od 1. januára 2013, keď vzišla ako víťaz z verejného ponukového konania. Nájom je stanovený na 20 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies