Česká zbrojovka chce rozbehnúť výrobu ručných zbraní v Egypte

NETKY.SK • 4 Február 2016, 09:58 • 2 min
Česká zbrojovka chce rozbehnúť výrobu ručných zbraní v Egypte

PRAHA - Najväčší český producent pištolí Česka zbrojovka chce výrazne posilniť svoju pozíciu v regióne severnej Afriky a Blízkeho východu.

slovakia

left justify in out

Český výrobca smeruje k rozsiahlej spolupráci s egyptským štátom v oblasti prezbrojenia polície a armády. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.

 

Najvyšší predstavitelia Egypta vyhlásili rozsiahle investície do obrany, energetiky, či vodohospodárstva. Výraznú úlohu by pritom mohli zohrať aj české firmy. Zhodli sa na tom český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek a egyptský minister pre vojenskú výrobu Mohamed Asár počas oficiálnej návštevy egyptskej metropoly. Tú minister Zaorálek absolvoval v sprievode podnikateľov, najmä z oblasti zbrojárskeho priemyslu, energetiky, lekárske techniky či potravinárstva.

 

"České firmy majú v Egypte historicky dobrý zvuk a postavenie, teda sa tu otvárajú pre firmy veľké príležitosti. Z rokovania mám dobrý pocit, ale firmy si to nakoniec budú musieť vybojovať samy," uviedol Zaorálek počas oficiálnej návštevy.

 

Významný projekt sa črtá najmä Českej zbrojovke, tradičnému výrobcovi ručných zbraní z Uherského Brodu. Tá by na základe poskytnutej licencie mohla rozbehnúť výrobu priamo na území Egypta.

 

"Naša predstava je taká, že by sme na základe licenčnej dohody poskytli know how pre montáž, výrobu a servis našich produktov v rámci štátneho egyptského výrobného podniku s označením MF54," opisuje generálny riaditeľ českej zbrojovky Lubomír Kovařík.

 

Kovařík je zatiaľ opatrný, podľa neho sa o projekte rozhodne do niekoľkých týždňov, lebo prvé útočné pušky práve mieria do Egypta na testovanie. Ani presná forma kontraktu zatiaľ nie je jasná.

 

"V prvej fáze by sa zbrane vyrábali u nás a montovali by ich egyptskí odborníci. V druhej fáze už by k samotnej montáži dochádzalo v Egypte s tým, že súčasti by sa vyrábali v Česku. A nakoniec by sa časť súčastí vyrábala v Česku, časť v Egypte a tam by sa zbrane montovali," naznačuje možný scenár Kovařík.

 

Česká firma by tak sčasti mala peniaze za vyvezené súčasti z Česka a potom na základe licenčných podmienok tiež z každej predanej zbrane vyrobenej v Egypte. O ekonomických parametroch zatiaľ Kovařík hovoriť príliš nechce s tým, že je to predčasné.

 

Zbrojovka má na čom stavať. Už teraz sú medzi egyptskými policajtmi a vojakmi desaťtisíce zbraní s rodným listom z Uherského Brodu. "Česká zbrojovka do Egypta len za posledných päť rokov dodala 100.000 pištolí, niekoľko tisíc škorpiónov," spresňuje manažér.

 

Firme pred rokmi v Egypte pritom výrazne pomohol postoj českého štátu. Po vypuknutí tzv. Arabskej jari v roku 2011 a páde tamojšieho prezidenta Husního Mubaraka totiž Európska únia vývoz zbraní do Egypta zakázala.

 

Aj napriek hroziacim sankciám však Česká republika a najmä ministerstvo zahraničia vývozné licencie Zbrojovke udelili. "Podľa mňa to bolo logické a správne rozhodnutie. Išlo predsa o to vyzbrojiť policajtov a vojakov a zaistiť tak bezpečnosť miestnych i turistov," obhajuje vtedajší postoj vlády zbrojár Kovařík.

 

Pre Zbrojovku je dnes Egypt zďaleka najväčším trhom v regióne a ak sa všetky náznaky a plány naplnia, jeho význam sa ešte zvýši. "Keby to naozaj dopadlo tak, ako egyptský minister naznačoval, tak by sme museli výrobu v Česku zdvojnásobiť, ale až taký optimista zase nie som," dodal Kovařík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona