Česká zbrojovka chce od budúceho roku v Novákoch vyrábať ručné zbrane

NETKY.SK • 15 Október 2014, 10:42 • 2 min
Česká zbrojovka chce od budúceho roku v Novákoch vyrábať ručné zbrane

BRATISLAVA - Nový výrobný závod CZ-Slovensko v Novákoch, ktorý je investíciou podniku Česká zbrojovka(CZ) na Slovensku, postupne zvyšuje zamestnanosť a v súčasnosti už zamestnáva 75 ľudí.

slovakia

left justify in out

„Počet pracovných miest neustále rozširujeme. V budúcom roku už počítame s dvoma stovkami zamestnancov. Spoločný podnik v Novákoch napĺňa naše predstavy. Získali sme príslušné licencie a splnili potrebné legislatívne záležitosti,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ Českej zbrojovky Lubomír Kovařík.
      

Český výrobca ručných zbraní investuje v Novákoch tri až štyri milióny eur. „V súčasnosti v slovenskom podniku vyrábame komponenty do zbraní. S výrobou a montážou celých zbraní počítame v prvej polovici budúceho roka,“ dodal Kovařík. K nim by mala patriť útočná puška BREN CZ 805, ktorá v lete tohto roku splnila vojenské požiadavky Armády SR. 
      

Kovařík vidí v najbližšom období priestor na rast na európskom trhu s ručnými zbraňami. Na septembrovom summite NATO vo Walese sa členské štáty zaviazali zvyšovať výdavky na obranu. V prípade Slovenska by to malo byť minimálne na úrovni 1,6 percenta  hrubého domáceho produktu do roku 2020. „Priestor na trhu existuje. Preto investujeme do ľudí, vývoja, výrobných technológií, aby sme boli pripravení na príležitosti, ktoré prinesie bližšia aj vzdialenejšia budúcnosť,“ zdôraznil Kovařík.
      

Česká zbrojovka Uherský Brod vyváža svoju produkciu do 90 krajín sveta. V roku 2014 očakáva, že jej tržby dosiahnu úroveň 3,4 miliardy Kč (123,4 miliónov eur). V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch vytvorila v tomto roku spoločný podnik so spoločnosťou MSM Martin s cieľom využiť tamojšiu tradíciu zbrojárskej výroby. MSM Martin ako nájomcu VOP Nováky vybralo Ministerstvo obrany SR od 1. januára 2013, keď vzišiel ako víťaz z verejného ponukového konania. Doba nájmu je stanovená na 20 rokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies