Česká zbrojovka bojuje o rekordnú zákazku v Indii, môžu na tom získať Nováky

NETKY.SK • 5 December 2014, 09:58 • 2 min
Česká zbrojovka bojuje o rekordnú zákazku v Indii, môžu na tom získať Nováky

BRATISLAVA - Úspech Českej zbrojovky (CZ) Uherský Brod na zahraničných trhoch môže zvýšiť zamestnanosť v spoločnom podniku na výrobu ručných zbraní v Novákoch. CZ je najmä v hre v tendri na nákup útočných pušiek pre Indiu, ktorá má jednu z najväčších armád sveta.

slovakia

left justify in out

 Podľa českého servera armadninoviny.cz má ísť o dodávku 66.000 útočných pušiek a o výrobu ďalších viac ako 200.000 v licencií. Vo finále je okrem CZ aj talianska Beretta, americký Colt a izraelský výrobca IWI. „V Indii sa robia testy zbraní a v ich priebehu sa nám darí dobre. Tender však ešte nie je uzavretý. Ak by sme uspeli a získali zákazku, bol by to najväčší obchod v novodobej histórii firmy. V prípade úspechu je veľmi pravdepodobné, že by došlo k rastu počtu zamestnancov a väčšiemu zapojeniu spolupracujúcich firiem. S najväčšou pravdepodobnosťou by došlo aj k výraznému rastu počtu zamestnancov v Novákoch,“ reagoval pre TASR generálny riaditeľ CZ Uherský Brod Lubomír Kovařík. 
      

V spoločnom podniku s MSM Martin v Novákoch v súčasnosti pracuje 75 ľudí, v budúcom roku by ich malo byť minimálne 200. "Máme kapacitné problémy, preto investujeme na Slovensku. Región je známy zbrojárskou výrobou a tradíciou, kde nadväzujeme na skúsenosť ľudí, ktorí pracujú v zbrojárstve,“ dodal Kovařík s tým, že na budúci rok sa v závode budú vyrábať už aj útočné pušky CZ 805 BREN, ktoré nakúpia tiež Ozbrojené sily SR. „V budúcom roku počítame, že tam budeme už kompletizovať útočné pušky. Mali by sa týkať pokračujúceho prezbrojenia Armády Českej republiky. No nielen jej, pretože dodávame napríklad aj pre potreby mexickej armády,“ konštatoval Kovařík.
      

Ďalšia spolupráca sa pre CZ Uherský Brod rysuje aj v Kazachstane, kde došlo počas nedávnej návštevy českého prezidenta Miloša Zemana k podpisu memoranda o vzájomnej spolupráci. „Predmetom memoranda je potenciálna spolupráca pri výrobe našich produktov v Kazachstane. Išlo by o dodávku know how, prípadne o možnosť licenčnej výroby služobných zbraní v Kazachstane,“ vysvetlil Kovařík. 
      

Česká zbrojovka Uherský Brod vyváža svoju produkciu do 90 krajín sveta. V roku 2014 očakáva, že jej tržby dosiahnu úroveň 3,4 miliardy Kč (123,4 milióna eur). V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch vytvorila v tomto roku spoločný podnik so spoločnosťou MSM Martin. Túto spoločnosť ako nájomcu VOP Nováky vybralo Ministerstvo obrany SR od 1. januára 2013, keď vzišiel ako víťaz z verejného ponukového konania. Nájom je stanovený na 20 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies