Česká vláda uvoľní päť miliárd korún na odstraňovanie povodňových škôd

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 15:10 • 2 min
Česká vláda uvoľní päť miliárd korún na odstraňovanie povodňových škôd

PRAHA - Česká vláda vyčlení na odstraňovanie následkov povodní viac ako päť miliárd korún (takmer 200 miliónov eur). Podľa Českého rozhlasu to uviedol premiér Petr Nečas, ktorý dnes navštívil záplavami zničenú stredočeskú obec Zálezlice.

slovakia

left justify in out

Štyri miliardy korún sú podľa Nečasa pripravené pre postihnuté obce a mestá v tohtoročnom štátnom rozpočte. Ďalších 1,3 miliardy pôjde z fondu dopravnej infraštruktúry na opravy poškodených ciest a železníc. Finančnú pomoc až do výšky 51.000 korún budú môcť dostať aj občania, ktorí prišli o prostriedky potrebné k životu. 

Poisťovne zaznamenali už desiatky tisíc prípadov povodňových škôd v hodnote niekoľkých miliárd korún. Ide o zatopené pivnice, ale aj úplne vytopené domy a poľnohospodárske škody. Záchranári medzitým vytiahli z rieky Malé Labe v Krkonošiach pravdepodobne už ôsmu obeť povodní v ČR. Stále sú nezvestní štyria vodáci, ktorí sa stratili pri riskantnom splavovaní rozvodnených tokov.     

Najhoršia situácia je v súčasnosti na dolnom toku Labe. Hladina rieky naďalej stúpa v Ústí nad Labem, kde evakuovali už vyše 2000 obyvateľov z desiatich mestských častí. Polícia v Ústí nad Labem rieši už druhý prípad rabovania.  

Podľa aktuálnych predpovedí, ktoré sa stále priebežne zvyšujú, sa kulminácia rieky v meste očakáva v stredu večer na úrovni 11,5 metra. To je len o 40 centimetrov menej ako počas ničivých povodní z roku 2002.

Obec Zálezlice v okrese Mělník, kde sa dnes ráno pretrhla hrádza, zostala odrezaná od sveta. Jedinú prístupovú cestu totiž zaplavila voda, pričom kulminácia hladiny sa tam očakáva dnes popoludní. 

Najhoršie má už za sebou Praha, kde hladina Vltavy od rána klesá. Pokiaľ tento trend bude pokračovať, pražský dopravný podnik chce v stredu ráno otvoriť päť staníc metra. Obnovenie všetkých liniek by mohlo prebehnúť do piatku.

Hlavné mesto zakázalo vstup do 30 podmáčaných parkov a lesov, predovšetkým na území Prahy 1, vrátane parkov na Petříne, Letnej či Stromovke. Povodne zasiahli i pražské galérie a múzeá, pričom najhoršie je na tom múzeum na Kampe. Škody, prevažne v technickom zázemí múzea, však nateraz nie je možné vyčísliť. 

Podľa predpovedí hydrológov by mohla Juhočeský kraj koncom týždňa zasiahnuť druhá povodňová vlna, ktorá by ale nemala dosiahnuť intenzitu súčasných záplav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona