Česká vláda schválila zvýšenie miezd

NETKY.SK • 26 Október 2015, 14:14 • 2 min
Česká vláda schválila zvýšenie miezd

PRAHA - Česká vláda schválila od novembra 3-percentné zvýšenie platov policajtov, vojakov a iných zamestnancov verejného sektora pracujúcich v uniformách.

slovakia

left justify in out

Uviedol v pondelok český premiér Bohuslav Sobotka. Tempo rastu českej ekonomiky v tomto roku presiahlo 4 % a miera nezamestnanosti v septembri klesla na jednu z najnižších v Európe, a to na 6 %. Odbory presadzovali výraznejšie zvýšenie platov a nakoniec sa v septembri s vládou dohodli.


Vyššiu mzdu budú mať od novembra aj väzenskí dozorcovia alebo colní pracovníci. Tento nárast navyše platí nad rámec zvýšenia miezd všetkých zamestnancov verejného sektora, ktoré bolo schválené minulý týždeň. Od novembra stúpnu aj mzdy učiteľov, a to o 3,3 % a platy zdravotných pracovníkov sa od januára zvýšia o 5 %. Priemerná hrubá mzda v českom verejnom sektore bola v druhom kvartáli tohto roka vo výške 26 405 českých korún (CZK).


Pre pozitívne vyhliadky rastu hospodárstva chce stredopravicová vláda premiéra Sobotku zvýšením minimálnej mzdy a znížením dane z predaja niektorých tovarov nechať viac peňazí ľuďom. Silná ekonomika naplnila štátnu pokladnicu aj napriek stále nízkej inflácii, ktorá je hlboko pod 2-percentných cieľom centrálnej banky. Banka však počíta, že rýchlejší rast miezd by mal pomôcť zvýšiť spotrebiteľské ceny.

(1 EUR = 27,074 CZK)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies