Česká vláda schválila zákon o prokuratúre, ktorý zavádza protikorupčného žalobcu

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 15:22 • 2 min
Česká vláda schválila zákon o prokuratúre, ktorý zavádza protikorupčného žalobcu

PRAHA - Dlho pripravovaný návrh zákona o štátnom zastupiteľstve (prokuratúre) dnes schválila česká vláda.

slovakia

left justify in out

Na Twitteri to uviedol hovorca kabinetu Martin Ayrer, informoval web Novinky.cz.   Schválený návrh je kompromisom, ktorý od ministra spravodlivosti Roberta Pelikána z hnutia ANO požadovali koaliční partneri - sociálni demokrati (ČSSD) a ľudovci (KDU-ČSL). Nakoniec ho podporilo 11 členov vlády, proti boli štyria - podľa Pelikána všetci zo sociálnej demokracie.

 

Návrh má okrem iného posilniť postavenie a zodpovednosť prokurátorov a zaviesť špecializácie v oblasti závažnej ekonomickej kriminality. Obsahuje aj zavedenie funkčného obdobia vedúcich štátnych zástupcov, zavedenie ich disciplinárnej zodpovednosti a povinné výberové konania.

 

Najdiskutovanejšou novinkou je zavedenie špecializácie v oblasti závažnej ekonomickej kriminality zriadením nového Špeciálneho štátneho zastupiteľstva za súčasného zrušenia doterajších vrchných štátnych zastupiteľstiev. Čiastočný dohľad nad týmto orgánom by malo mať Najvyššie štátne zastupiteľstvo.

 

Zákon teraz pôjde do Poslaneckej snemovne, kde sa očakáva rozsiahla diskusia. "Bude to boj. Ale ja už tam nemôžem pripustiť nejaké rozsiahle zmeny. Na mnohých miestach som takmer prekročil hranice ústupkov. Buď to Snemovňou prejde len s malými úpravami, alebo to radšej neprejde," zdôraznil dnes Pelikán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona