Česká vláda schválila výstavbu vysokorýchlostných železničných tratí, povedú aj na Slovensko

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 18:41 • 2 min
Česká vláda schválila výstavbu vysokorýchlostných železničných tratí, povedú aj na Slovensko

PRAHA - Plán výstavby vysokorýchlostných železničných tratí schválila dnes v Prahe česká vláda. Podľa slov ministra dopravy ČR Dana Ťoka si projekt siete rýchlodráh, ktoré spoja českú železničnú sieť so susednými štátmi vrátane Slovenska, vyžiada náklady do výške 650 miliárd Kč. Informovali o tom tamojšie elektronické médiá.

slovakia

left justify in out

Cieľovými krajinami nových tratí bude popri Nemecku, Poľsku a Rakúsku aj SR. Trať z Berlína a Drážďan bude cez Prahu, Brno a Břeclav pokračovať alternatívne smerom na Viedeň, respektíve na Bratislavu. Ďalšie predpokladané trate by mali spojiť Brno a poľské Katovice, či Prahu a poľské mesto Vroclav. V prvej fáze by malo vzniknúť prepojenie Berlín-Drážďany-Praha, v ďalšej prepojenie Praha-Brno s alternatívnym pokračovaním smerom na Břeclav a Ostravu.

Termín začiatku výstavby tratí, na ktorých by mali premávať vlakové súpravy rýchlosťou viac ako 300 km/h, zatiaľ nie je známy.

Český minister dopravy dúfa, že sa vďaka legislatívnym zmenám podarí urýchliť prípravu realizácie projektu, ktorého príprava by podľa súčasnej legislatívy trvala 10-15 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies