Česká vláda schválila prejazd amerického konvoja cez české územie, tadiaľto pôjdu

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 09:46 • 2 min
Česká vláda schválila prejazd amerického konvoja cez české územie, tadiaľto pôjdu

PRAHA - Česká vláda v pondelok odsúhlasila prejazd amerického vojenského konvoja cez české územie, informoval o tom podľa serveru iDNES.cz premiér Bohuslav Sobotka, podľa ktorého je to vyjadrenie solidarity a potvrdenie záväzkov voči partnerom z NATO.

slovakia

left justify in out

Konvoj takmer 120 vozidiel prejde pri ceste z Pobaltia do Nemecka šiestimi krajinami strednej a východnej Európy. V Česku bude medzi 29. marcom a 1. aprílom. Minister obrany Martin Stropnický na tlačovej konferencii po rokovaní vlády uviedol, že súčasťou konvoja bude približne 516 ľudí a 118 vozidiel. Minister predpokladá, že konvoj prekročí hranice v Bohumíne, Náchode a Harrachove. Do Nemecka bude pokračovať cez Plzeň a Rozvadov.

 

img

Zdroj: tn.cz

 

Američanom bude asistovať polícia, vojenská polícia a colná správa. Koordinácii bude tiež pomáhať pracovná skupina, ktorá vznikla na ministerstve obrany. Česká armáda kolóne poskytne aj pohonné hmoty, všetky náklady však podľa ministra hradí americká strana. Jednotky a armádna technika sa budú vracať z cvičenia v rámci operácie Atlantic Resolve (Atlantické odhodlanie). Cieľom operácie je demonštrovať podporu spojeneckým krajinám, ktoré sa cítia ohrozené ruskou agresiou na Ukrajine, častejším zapojovaním americkej armády do manévrov NATO v Európe.

 

Konvoj sa vydá z Estónska, Litvy a Poľska a cez Lotyšsko a Česko dôjde na armádnu základňu v bavorskom Vilsecku. "Tým, že umožňujeme návrat tejto americkej jednotky cez územiach Českej republiky do Nemecka, tak v zásade tiež vyjadrujeme našu spolupatričnosť so spojencami, či už sú to pobaltské krajiny alebo Poľsko, ktoré sa môžu cítiť ohrozené súčasnou eskaláciou napätia medzi Ruskom a Ukrajinou,“ povedal k presunu Sobotka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona