Česká vláda schválila novelu, ktorá má chrániť pred nebezpečnými pacientmi

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 19:36 • 2 min
Česká vláda schválila novelu, ktorá má chrániť pred nebezpečnými pacientmi

PRAHA - Česká vláda schválila dnes návrh novely zákona o špecifických zdravotných službách, ktorý upravuje podmienky sterilizácie, kastrácie i ochranného liečenia potenciálne nebezpečných pacientov.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva ČR Svatopluk Němeček na margo novely podľa internetového serveru Novinky.cz uviedol, že "poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti, ktorí zabezpečujú ochranné liečenia, budú mať novú povinnosť hlásiť polícii, že pacient nenastúpil do výkonu ochranného liečenia. Oznamovať budú musieť aj fakt, že sa pacient z nemocničného zariadenia svojvoľne vzdialil, alebo že nechodí na pravidelné kontroly".

 

O prepustení neplnoletých pacientov budú informované orgány sociálno-právnej ochrany detí. O dobrovoľnú kastráciu budú môcť požiadať pacienti už vo veku 21 rokov namiesto doterajších 25 rokov. Do úvahy príde takýto postup aj v prípade pacientov, ktorí doteraz nespáchali sexuálne motivovaný trestný čin, avšak jestvujú vážne dôvody na obavy z toho, že sa tak stane v budúcnosti. Kastráciu bude možné uplatniť aj u pacientov, ktorí nemôžu podstúpiť inú terapiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies